ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Europeiska börser tyngdes av svaga konjunktursignaler

Nya svaga siffror från industrin i euroområdet tyngde börserna på fredagen och samlingsindexet Stoxx 600 var ned 1,2 procent.

Inköpschefsindex för den tyska industrin föll rejält till 44,7 i mars från 47,6 föregående månad, klart under väntade 48,0. Även industri-PMI för euroområdet backade mer än väntat i mars.

"Siffror som de vi fick se denna morgon från europeisk tillverkningsindustri antyder att det kommer att komma fler svaga data. Alla letar efter inflexionspunkten där det slutligen börjar bli bättre, men den har inte kommit ännu", sade Tim Graf på State Street Global Advisors till Reuters.

Finanssektorn tyngdes av ett fall i räntor efter statistiken 

FTSE 100-indexet i London tappade 2 procent. Den brittiska butikskedjan Debenhams aktie rasade 45 procent efter att bolaget varslat ägarna att man påbörjat samtyckesprocess gällande ett nytt nödlån på upp till 200 miljoner pund för att möjliggöra omstrukturering av bolaget.

I Frankfurt tappade DAX-indexet 1,6 procent och i Paris var CAC 40-indexet ned 2 procent. 

De nordiska börserna drogs med i fallet efter ytterligare tecken på svaghet i den europeiska industrin. Samlingsindexet Vinx 30 sjönk 2,3 procent till nivån 938. 

OBX-index i Oslo backade 1,8 procent till nivån 806. Förutom ekonomiska data tyngdes Oslobörsen också av ett fall i oljepriset. Enligt TDN Direkt skrev Norwegian Oil Trading att priset faller trots att nyhetsbilden är positiv för oljemarknaden.

Oljeservicebolagen PGS och Aker Solutions backade mest i OBX-index, ned 5,3 respektive 4,4 procent. Flygbolaget Norwegian var enda aktien i OBX-index som steg på fredagen, upp 0,2 procent.

I Köpenhamn var OMXC25-indexet ned 1,4 procent till 1.118. Bland förlorarna i Danmark fanns liksom i övriga Europa banker som pressades av lägre räntor till följd av statistiken.

Sydbank backade mest, med 6,8 procent, medan Jyske Bank och Danske Bank tappade kring 2 procent.

Vestas tappade efter en analys från JP Morgan som sänkte rekommendationen till undervikt från neutral.

I Helsingfors var OMXH25 ned 2,3 procent till 4.125. Mest föll Stora Enso och Nokia som backade 5,5 respektive 5,4 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies