ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Europeisk pilotförening: Förtroendet för amerikanska FAA förbrukat

Förtroendet för USA:s luftfartsverk FAA är förbrukat – myndigheten agerade inte självständigt i sitt arbete med att försäkra att problemmodellen 737 Max 8 blev tillräckligt säkert, anser Europas pilotförening.

Europeiska pilotföreningens ordförande, John Horne, anser att "kritiska fel" i certifieringsprocessen representerar ett ”djupt oroande” samarbete mellan Boeing och amerikanska luftfartsverket FAA, enligt Financial Times.

En frisedel från FAA för den stoppade modellen efter designförändringar på planet kommer inte vara nog. Den motsvarande europeiska myndigheten, EASA, har klargjort att förändringarna kommer gås igenom internt innan stoppet hävs i EU-länder.

Det är något som pilotföreningens ordförande vitsordar. Förtroendet för den amerikanska myndigheten tycks vara på upphällningen.

”Att enkom acceptera FAA:s bedömning gällande Max 8 kommer inte vara tillräckligt”, sade han.

Rådande mentalitet i utvecklingen av problemmodellen Boeing 737 Max 8, som på kort tid störtade vid två tillfällen med 346 dödsoffer som följd, tycks ha kantats av girighet, menar John Horne.

”Design-filosofin verkar ha varit helt driven av kommersiella prioriteringar”, sade han till tidningen.

Certifieringsprocessen har varit föremål för kraftig kritik efter att det framkommit att det inte varit vattentäta skott mellan myndigheten och Boeing. Detta misstänks vara förklaringen till att de defekta system som tros ha orsakat olyckorna kunde passera under radarn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer