ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Europaräntorna sjunker under måndagen

Europaräntorna sjönk på måndagen, som bjöd på relativt få marknadsdrivande nyheter, samtidigt som kronan stärktes något jämfört med fredagens svenska stängning. Europabörserna var generellt upp.

En valuta som stod ut var australiendollarn, som vid svensk stängning hade stärkts 0,1 procent på måndagen efter uppmuntrande signaler från den kinesiska ekonomin. Som mest stärktes den omkring 0,3 procent.

Kinas BNP ökade 1,6 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare steg BNP 6,2 procent, vilket var den svagaste ökningstakten på åtminstone 27 år.

Enligt en talesperson för det nationella statistikkontoret NBS var tillväxten under det första halvåret, 6,3 procent jämfört med samma period 2018, lägger en god grund för att uppnå tillväxtmålet för helåret på 6,0-6,5 procent.

Talespersonen sade också att statistikbyrån räknar med att den senaste tidens kontracykliska åtgärder till stöd för ekonomin kommer att visa mer uppenbara resultat under andra halvåret.

I linje med föregående kvartal överraskade också Kinas industriproduktion på uppsidan under kvartalets sista månad, juni. Produktionen steg 6,3 procent, vilket var klart över väntade 5,2 procent. Även detaljhandeln kom in starkt i juni, med en ökning på 9,8 procent (väntat +8,3).

"Kinas ekonomi hittar en bas och det var inte så svagt som befarat, så riskfyllda valutor stärks", sade Imre Speizer, strategichef vid Westpac Banking Corporation i Nya Zeeland, till Reuters.

Capital Economics skrev att ett starkare avslut på kvartalet inte hindrade tillväxten från att mattas av något under andra kvartalet "och vi ser ytterligare svaghet på horisonten". 

"Framöver tvivlar vi på att starkare data än väntat i juni kommer innebära början på en vändning", skrev analyshuset. 

SEB skrev i ett morgonbrev att trots att industriproduktionen och detaljhandeln för juni var starkare än väntat, tyder fredagens svaga handelsstatistik på att kinesiska företag pressas av handelskriget. 

"Svag import tyder dessutom på att även den inhemska efterfrågan är svag. Vi ser nedåtrisker för kinesisk tillväxt och räknar med att centralbanken lättar på penningpolitiken", skrev SEB.

Svensk arbetslöshet sjönk till 6,7 procent i slutet av juni, från 6,8 procent i juni förra året, enligt data från Arbetsförmedlingen.

Svenska butikshandlarnas framtidstro förbättrades i juli. Framtidsindikatorn, som väger samman förväntningar kring försäljning, antal anställda och lönsamhet, steg till 96,7 i juli jämfört med 94,9 i juni.

Det är framför allt inom sällanköpshandel i butik som sentimentet förbättrades, från en låg nivå, i juli, medan sentimentet i dagligvaruhandeln dämpades i takt med att sommarvädret försämrades.

E-handlarnas framtidstro försämrades däremot. Framtidsindikatorn sjönk till 104,3 i juli från 116,6 i juni.

"E-handeln brukar ha svaga sommarmånader. Kunderna åker bort och beställer sällan till sommarstugan eller husvagnen. Efter oväntat goda tongångar i juni minskade sommaroptimismen till den längsta nivån som hittills har uppmätts bland e-handelsföretagen", sade Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Grekland planerar att emittera en sjuårig statsobligation "inom en snar framtid" med förhoppning om att utnyttja rekordlåga räntenivåer, uppgav myndigheter på måndagen.

Räntan på den sjuåriga obligationen har fallit till 1,45 procent på tisdagen från omkring 4 procent i början av året. 

Enligt två bankkällor med insyn i frågan som Reuters talat med hoppas Grekland ta in omkring 2 miljarder euro och att landet öppnar böckerna för emissionen under kommande dagarna. 

"Grekiska räntor är euroområdets mest attraktiva och den politiska risken är mycket låg", sade en senior räntehandlare, enligt Reuters. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer