ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Europaräntorna fortsätter ned

Marknaderna präglas av ett dämpat risksentiment i veckan. Europaräntorna fortsätter ned på tisdagen, med tyska räntor 1-2 punkter lägre och tioåringen på -0,61 procent, långt under ECB:s depositränta. Börserna står på minus medan dollarn stärkts mot euron.

Det råder inga svårigheter att hitta faktorer som talar för mer osäkra utsikter. 

Tyska ZEW-index, som speglar investerarnas förtroende, sjönk till -44,1 i augusti från -15,6 i juli, under väntade -28,5 och det sämsta utfallet sedan slutet på 2011. 

ZEW noterar att handelskonflikt, risk för konkurrensdevalvering och en hård brexit tynger sentimentet, vilket också kommer att dämpa tysk export och industriproduktion. 

Italienska räntor är också ned 1-2 punkter. Vice premiärminister Matteo Salvini vill få till ett nyval men gruppledarna i senaten kunde på måndagen inte komma överens om ett datum för misstroendeförklaring, och ska ha ett nytt möte på tisdagen. 

Premiärminister Giuseppe Conte väntas bjudas in för att diskutera läget den 20 augusti, och ett avgörande kan därmed dröja tills dess.

Under eftermiddagen ligger fokus på USA-KPI för juli, som väntas visa en oförändrad kärninflation på 2,1 procent. Marknaden är fortsatt inriktad på en ny Fed-sänkning i september, med en viss sannolikhet för 50 punkter. 

USA-räntorna sjunker också, med den tioåriga statsobligationen på 1,63 procent. Gapet mot tvååringen, vilket ses som en god indikator för en förestående recession, är nu nere på endast 6 punkter. 

Hongkongs flygplats har öppnats men protesterna i landet, och vid flygplatsen, fortsätter. Storbritanniens sista guvernör i Hongkong, Chris Patten, har varnat för katastrofala följder om Kina ingriper handfast i Hongkongs utveckling. 

En annan uppblossande oroshärd är Argentina. President Mauricio Macri förlorade i söndags primärvalen, där oppositionens främsta kandidat Alberto Fernandez vann med cirka 15 procentenheter, vilket ökar sannolikheten för att han även ska vinna presidentvalet i oktober.

Argentinas ekonomi har upplevt en relativ stabilitet sedan Mauricio Macri tillträdde 2015 men problemen har tilltagit det senaste året. Marknaden befarar att Alberto Fernandez, som bland annat vill omförhandla Argentinas IMF-lån på 57 miljarder dollar som godkändes förra året, ska bedriva en expansiv politik som åter ökar volatiliteten i landets ekonomi.

Börsen föll kraftigt och korta obligationsräntor steg till över 35 procent, medan peson tappade så mycket som 25 procent till 60-nivån mot dollarn, för att därefter återhämta sig till 53-nivån. CDS:er (Credit default swaps) prissatte en sannolikhet om 75 procent att de ska ställa in betalningarna. 

"Marknaden har börjat prisa in en default. Marknaden är ovillig att ge Fernandez en chans", sade Edwin Gutierrez på Aberdeen Asset Management till Bloomberg News.

I Kina har yuanen tappat något mot dollarn till 7:0650 på tisdagen. Centralbanken, PBOC, satte fixingen på 7:0326, något svagare än 7:0211 på måndagen men under väntade 7:0357 i Bloomberg News prognosenkät. 

Zhu Jun, chef för PBOC:s internationella avdelning, noterade att yuanen nu ligger på en lämplig nivå och att dess fluktuationer inte nödvändigtvis kommer att skapa oordnade kapitalflöden.

Kina har förmågan att navigera igenom alla scenarier skapade av USA:s beslut att utpeka Kina som valutamanipulatör, och Kina har förtroende för att yuanen kommer att vara en "stark valuta" på medellång sikt, sade Zhu Jun enligt Reuters.

Brittiska jobbdata visade på lite högre arbetslöshet än väntat men också större sysselsättningsökning och högre löneökningar än antagits till och med juni. 

Det gav lite stöd åt pundet som ändå tappat något till 1:2060 mot dollarn under tisdagen. Brexitspåret dominerar. ING ser en sannolikhet på 40 procent att det blir nyval i Storbritannien, kopplat till ett återigen senarelagt EU-utträde. Samtidigt har de höjt sannolikheten för en hård brexit till 25 procent, rapporterar Reuters. 

Svenska räntor har sjunkit 1-3 punkter medan kronan visar relativt små förändringar från måndagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer