ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Europaräntan sjönk under händelserik dag

Mario Draghi blev huvudperson på tisdagen efter att i sitt tal i vid ECB-konferensen i Sintra ha sagt att nya stimulanser behövs om utsikterna för euroområdet inte förbättras. 

Euron tappade hastigt under ECB-chefens tal och nådde som lägst 1:1181 mot dollarn. 

Han sade vidare att räntesänkningar utgör en del av ECB:s verktygslåda och att det fortsatt finns möjlighet till att utöka QE-programmet. Däremot finns det fortsatt vissa begränsningar i QE-programmet.

Riskerna i framtiden fortsätter att peka mot nedsidan, speciellt för exportsektorn, där tillverkningsindustrin speciellt drabbats hårt. Riskerna kommer även från geopolitiska faktorer och de protektionistiska hoten.

"I avsaknaden av förbättring, och om ett uthålligt återvändande av inflationen mot vårt mål är hotat, kommer ytterligare stimulanser krävas", sade han.

USA:s president Donald Trump tog till Twitter för att uttrycka missnöje med Mario Draghis tal efter eurons försvagning. 

Donald Trump twittrade att Mario Draghi just annonserat att mer stimulanser kan komma" gör det "orättvist lättare för dem att konkurrera med USA"

"De har kommit undan med detta i åratal, tillsammans med Kina och andra", skrev presidenten. 

Räntan på den tyska tioåringen sjönk 7 punkter efter Draghis tal medan räntor i Sydeuropa var ned 10-27 punkter. 

Commerzbank skrev i en analys under tisdagen att ECB troligtvis kommer sänka styrräntan redan vid nästa policymöte, den 25 juli. 

"Med utgångspunkt i dessa uttalanden räknar vi med att depositräntan kommer att sänkas med 10 punkter redan vid nästa möte i juli (tidigare prognos: fjärde kvartalet)", skriver Commerzbanks ekonom.

Han tror att Draghi påverkats av de senaste dagarnas fall i de marknadsbaserade inflationsförväntningarna och att han därför i sitt tal underströk centralbankens villighet att agera.

Danske Bank ändrade efter talet sin prognos för ECB och räknar nu med en rad lättnadsåtgärder introduceras i ett paket som kommer i september.

Ekonomerna noterade att Draghi var specifik med att ECB-rådet "de kommande veckorna" kommer att överväga hur dess instrument kan anpassas på ett lämpligt sätt till allvaret i riskerna mot prisstabiliteten, och att det innebär ett tydligt skifte jämfört med kommentarerna i samband med räntebeskedet den 6 juni.

"Vi räknar med att ECB kommer att öppna för ytterligare lättnader vid juli-mötet, och annonsera i september tillsammans med de nya tjänstemannaprognoserna. Men det finns också en risk för en tidigare annonsering om marknaden och det ekonomiska sentimentet försvagas", skriver Danske-ekonomerna.

Nordeas chefsvalutastrateg Martin Enlund sade till Nyhetsbyrån Direkt att marknadens omsvängning till att börja tro på sänkningar från de stora centralbankerna också talar för att det blir tal om räntesänkningar från Riksbanken, kanske redan till årsskiftet. 

"Som prissättningen ser ut i dag skulle jag personligen tro att mycket talar för att Riksbanken kan sänka tillbaka reporäntan till -0,50 procent igen runt årsskiftet. Det handlar inte om att svenska data skulle vara dåliga utan att globala centralbanksförväntningar faller som en sten. Majoriteten i direktionen verkar inte ha sett något problem med en reporänta på -0,50 så varför inte återgå till det om sakerna fortsätter att träffa fläkten globalt", säger han.

Likt övriga Europa var svenska räntor kraftigt ned på tisdagen. Tioåringen tappade 8 punkter och nådde därmed under nollan och -0,03 för första gången. 

Kronan tappade 4 öre mot dollarn till 9:52 och stärktes netto 1 öre mot euron 10:65, även om förstärkningen var betydligt större i samband med Mario Draghis tal under förmiddagen. 

I Riksbankens företagsundersökning rapporterades att oron har ökat i industrin, samtidigt är läget stabilare inom handeln och byggsektorn.

Den svaga kronan höjer exportföretagens vinster, men flera företag återkommer till att de främst vill ha en stabil och förutsägbar valuta eftersom det underlättar den långsiktiga planeringen. Flera handelsföretag säger att nettoeffekten av räntepolitiken och den svaga kronan är positiv.

Effekterna av en lång högkonjunktur, köpstarka hushåll samt en stabil och god försäljning uppväger de negativa effekterna av en svag valuta och ökade inköpskostnader.

Företagen rapporterade vidare att de generellt är försiktiga med att ändra sina priser då det finns en risk att konkurrenterna inte följer efter. Ingångna avtal och kunders förväntningar om att priserna ska vara oförändrade bidrar också till trögrörliga priser.

Yenen som hade stärkts under dagen tappade under eftermiddagen sedan Donald Trump, återigen via Twitter, meddelat att mötet med Kinas president Xi Jinping vid G20-mötet i Japan kommer äga rum. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies