ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Europaparlamentet utlyser klimatnödläge

  • Foto: Fredrik Persson/TT

Nödläge råder för klimatet, anser EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg. Orden är dock mest bara ord. Torsdagens resolution, som till sist röstades igenom med 429 röster mot 225, är endast en viljeyttring, utan konkret politisk betydelse.

”Vi är ändå glada över att resolutionen gick igenom. Nu kan vi med det här beslutet i ryggen fortsätta pressa på för en grönare politik”, skriver svenske ledamoten Pär Holmgren (MP) i ett uttalande.

Resolutionen röstades igenom efter hårda diskussioner och förhandlingar mellan partigrupperna om rätt ordval.

”Det är mer som en väckarklocka. Det är att ruska om systemet och se till att klimatpolitiken får en överordnad betydelse”, sa Jytte Guteland (S) på förhand.

”Det finns också ett ansvar från politiken att inte ropa på panik och kris och undantagstillstånd. Om politiken drabbas av panik – vem ska då stå för sans och balans?” sa i sin tur Jessica Polfjärd (M).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer