1515
Annons

Europabörserna: Uppåt för fordonstillverkarna

Europabörserna steg på bred front på onsdagen, då marknaderna inväntade kvällens protokoll från den amerikanska centralbankens senaste räntemöte. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion  

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Lincbolaget Arcomas vd lämnar – för Unilabs

Det First North-listade och Linc-kontrollerade röntgenteknikbolaget Arcomas vd Sanna Rydberg lämnar bolaget efter två år och en svag kursutveckling.

Nya jobbet: Sverigechef för A.P. Møller-ägda Unilabs, enligt vad hon uppger till Di.

Växjöbaserade Arcoma aviserade i slutet av april i år att vd sedan 2020, Sanna Rydberg, skulle sluta under det fjärde kvartalet. På tisdagen meddelade bolaget att någon efterträdare ännu inte rekryterats, och att interimschefen Lars Lindström blir tillförordnad vd.

Vad Sanna Rydberg ska göra i stället framgår inte av vare sig april- eller oktober-pm:et från Arcoma, men till Di säger hon vad det rör sig om:

”Jag slutar på Arcoma för att i stället ta vid som Sverige-vd på Unilabs.”

Där börjar hon i slutet av oktober, några dagar efter att hon lämnar tjänsten vid Arcoma.

Unilabs, som har huvudkontor i Schweiz och finns i 15 europeiska länder, ägnar sig åt diagnostik åt sjukvården, både inom laboratoriediagnoser och radiologi (röntgen). Under coronapandemin hanterade bolaget, som 2007 slogs samman med Capios diagnostikdel, en hel del covidanalyser.

För knappt ett år sedan sålde riskkapitalbolaget Apax Unilabs till A.P. Møller, den danska rederijätten Mærsks huvudägare.

Sedan Sanna Rydbergs vd-tillträde den 28 september 2020 har Arcoma tappat 60 procent av sitt börsvärde, och börsvärdet är nu 94 miljoner kronor. Kunderna har begränsat sina investeringar under pandemin och liksom flera andra medicinteknikbolag har Arcomas tillgång till kunderna försvårats, vilket åtföljts av minskande Arcomaresultat.

Största ägare till Arcoma är det hälsoinriktade investmentbolaget Linc, med hälsoinvesterarprofilen Bengt Julander som majoritetsägare.

Lincs post i Arcoma, drygt 25 procent av bolaget, är värt 25 Mkr med dagens aktiekurs vilket gör det till ett av Lincs minsta börsnoterade innehav. Sanna Rydberg äger enligt Holdings 7.000 aktier, köpta några månader efter vd-tillträdet för omkring 150.000 kronor och nu värda ungefär en tredjedel av det.

Enligt sajten Ibindex har Linc nu en substansrabatt på 0,4 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera