ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Euroområdets inköpschefsindex sjönk oväntat i april

Ett snabbestimat över euroområdets kombinerade inköpschefsindex (Composite PMI) sjönk till 51,3 i april, jämfört med 51,6 föregående månad. 

Förväntningarna pekade mot ett index på 51,8, enligt Reuters prognosenkät.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 47,8 från 47,5 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 47,9. 

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 52,5 jämfört med 53,3 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 53,2.

Tidigare under morgonen släppte Markit preliminära siffror för Frankrike och Tyskland. I båda länderna bjöd tjänstesektorn på förstärkning medan inköpschefsindex för industrin kom in under förväntan.

Markits chefekonom Chris Williamson säger i en kommentar att euroområdets ekonomi inledde andra kvartalet med en besvikelse när PMI sjönk till en av de lägsta nivåerna sedan 2014.

”Utfallet ökar på oron för att ekonomin har misslyckats att studsa tillbaka övertygande efter att engångsfaktorer dämpat aktiviteten i slutet av förra året”, sade han.

Enligt Chris Williamson indikerar PMI att BNP-tillväxten i euroområdet har dämpats till en takt på strax under 0,2 procent i kvartalstakt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies