1515
Annons

Euron passerar under ECB:s smärtgräns

Foto:Michael Probst

Euron faller i torsdagshandeln och under förmiddagen har växelkursen gått ned under 1,20 mot den amerikanska dollar. Därmed är den europeiska valutan tillbaka på mer bekväm mark för ECB.

Brittiska bolåneinstitut slutar erbjuda nya bolån på grund av turbulens

Några av Storbritanniens större bolåneinstitut, som Virgin Money och Skipton Building Society, har slutat erbjuda nya bostadslån till följd av den marknadsturbulens som utlösts av regeringens minibudget. Det rapporterade Financial Times (FT) på måndagen.

Även Halifax, en del av Lloyds Group och landets största bolåneinstitut ska ha meddelat mäklare att slutat att erbjuda ett antal olika former av nya bolån.

FT skriver att utlåningspausen kommer efter kraftiga ränteuppgångar i spåren på de skattesänkningar som annonserades av finansminister Kwasi Kwarteng på fredagen.

”Detta är första gången vi har sett större borttagande av produkter och omprissättning på den vanliga marknaden sedan den globala finanskrisen”, sade Ray Boulger, analytiker vid bolånemäklaren John Charcol, till FT.

Han tillade att den kraftiga uppgången i statspappersräntor betyder att långivarna kommer att behöva prisa om bolånen ”mycket signifikant”.

”Jag räknar med att det under nästa vecka kommer att finnas mycket få bolåneavtal tillgängliga till räntor under 5 procent. Varje långivare som inte har dragit sig ur kommer nästan säkert att göra det på tisdagen”, fortsatte Ray Boulger.

Andrew Wishart, seniorekonom vid Capital Economics bedömer att den brittiska bostadsmarknaden befinner sig i ”obanad terräng” efter finansministerns besked i fredags.

Före finansministerns besked hade Capital Economics räknat med att Bank of Englands styrränta skulle toppa på 4 procent, jämfört med nuvarande 2,25 procent, och att bolåneräntorna skulle toppa runt 5 procent.

I detta scenario räknade Capital Economics med att bostadspriserna i Storbritannien skulle falla ungefär i linje med vad de gjorde under finanskrisen. Men om Bank of Englands styrränta blir högre kan prisfallet bli större, enligt Wishart.

”Vid nuvarande nivåer för bostadspriserna skulle en bolåneränta på 6,6 procent göra att husköpkraften sjunker till en nivå som inte setts sedan 1990, något som då föregick en korrektion på nästan 35 procent i reala termer och 20 procent i cashtermer”, sade Andrew Wishart.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera