ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Euroländerna närmar sig gemensam budget

Euroländerna har tagit ytterligare steg närmare sin nya eurobudget – ett ”budgetinstrumentet för konkurrenskraft och konvergens”.

”Efter elva timmars förhandlingar i går har vi gjort det här till verklighet”, säger eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno på en presskonferens i Luxemburg.

”Euroländernas regeringar har lagt ut vägen och kommissionen ska implementera och sköta instrumentet”, säger Centeno.

Instrumentet – kallat Bicc på EU-språk – ska kunna användas för att finansiera allehanda satsningar och reformer i euroländerna. Exakt hur mycket pengar som ska ingå beror på förhandlingarna om EU:s långtidsbudget och diskussioner mellan ländernas stats- och regeringschefer.

Även Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) deltog i Luxemburg, bland annat för att se till att länderna utanför eurozonen inte blir lidande. Ett parallellt instrument ska finnas även för de länderna, enligt Mario Centeno.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer