ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Eurogruppen oroad att Grekland missar budgetmålet

Eurogruppen är oroad över att Grekland kommer att missa sina budgetmål på grund av nya budgetåtgärder.

Det sade chefen för Europeiska stabilitetsmekanismen, ESM, Klaus Regling, vid en presskonferens efter eurogruppens möte på torsdagen.

"Vi är oroade att målet för det primära budgetöverskottet på 3,5 procent inte kommer att nås i år och nästa år", sade han.

"Den grekiska regeringen håller visserligen fast vid budgetmålet i år, men vi tvivlar på att åtgärderna är förenliga med målet. Vi är rädda för att sammansättningen av budgeten inte är tillväxtfrämjande", fortsatte han.

Den 7 maj tillkännagav Greklands premiärminister Alexis Tsipras skattesänkningar och att förmåner återinfördes för pensionärer med låga inkomster.

Grekland lämnade sitt tredje räddningsprogram i augusti ifjol och har kommit överens med låntagarna att nå ett primärt budgetöverskott på 3,5 procent av BNP de närmaste åren.

Klaus Regling noterade att "spreaden" mellan grekiska statspapper och tyska har ökat med 50 räntepunkter de senaste veckorna.

"Vi förväntar oss att budgetmålen respekteras så att Grekland kan åtnjuta förtroende i framtiden", sade eurogruppens ordförande Mario Centeno vid samma presskonferens.

Fram tills nu har Grekland överträffat sina budgetmål, noterade han.

Även för Italien gäller det att behålla finansmarknadens förtroende, underströk Mario Centeno. Hans uppmaning kom efter vice premiärminister Matteo Salvinis hot om att Italien ska spräcka stabilitetspaktens 3-procentsgräns och låta statsskulden växa till 140 procent av BNP.

"Alla förväntas följa den ekonomiska politiken", sade eurogruppens ordförande.

Ekonomikommissionär Pierre Moscovici sade att det ligger i Italiens eget intresse att bevara investerarnas förtroende.

"Budgetuppgörelsen som kommissionen förhandlade fram med den italienska regeringen i december är den rätta. På grund av Italiens storlek är det en sak som angår alla euroländer", sade han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies