ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

EU27 ska enas om motkrav på britter redan i februari

De 27 kvarvarande EU-länderna ska i rasande fart - knappt sju veckor - försöka enas om sina krav i förhandlingarna med Storbritannien om den nya relationen efter brexit.

Målet är att anta ett förhandlingsmandat vid EU-ministrarnas möte den 25 februari.

Alla områden kommer inte att hinnas med under den knappa tiden innan Storbritanniens övergångsperiod löper ut den 31 december 2020.

EU kommer att prioritera avtal om varuhandeln och stopp för brittisk dumpning, medan bland annat tjänster (även finansiella) och investeringar troligen får förhandlas senare.

Det uppgav EU-källor på fredagen.

Under januari månad ska de 27 EU-länderna hålla seminarier med EU-kommissionen om sina förhandlingspositioner i en särskild arbetsgrupp.

Seminarierna började i onsdags. På fredagen diskuterade man finansiella tjänster och persondata.

Enigheten bland de 27 var mycket stor på båda områden, uppgav EU-källor.

Förhoppningarna är också goda att enigheten i stort sett kommer att fortsätta, trots att Storbritannien sägs vilja söndra och härska bland de 27 för att få ett bättre förhandlingsresultat.

Men EU-länderna har också olika intressen, där till exempel fiske är viktigt för vissa EU-länder och energi för andra. Sverige vill gärna ha mer omfattande tjänstehandel.

Först när Storbritannien har lämnat EU den 1 februari kan kommissionen lägga fram sitt formella förslag på förhandlingsmandat till EU-länderna.

Länderna ska diskutera förslaget för ett beslut den 25 februari.

Först därefter kan de verkliga förhandlingarna med Storbritannien börja.

Den 13 januari möts de 27 EU-länderna i brexitarbetsgruppen för att diskutera varuhandel, tjänster, investeringar, immaterialrätt och offentlig upphandling.

Den 14 januari gäller arbetsgruppens diskussion fiske och stopp för brittisk dumpning inom miljö, skatter och arbetsrätt (kallad jämn spelplan).

Den 15 januari handlar det om energi och transport.

Den 16 januari tar man upp efterlevnad av avtal och rättsligt samarbete.

Den 17 januari diskuterar man utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik, rymd och cybersäkerhet.

Den 20 januari avhandlas hur avtalet ska regleras och medborgares rättigheter i varandras länder, inklusive personers rörlighet och samordning av socialsystem.

En avgörande faktor är att det tar olika lång tid att ratificera uppgörelser på olika områden.

När det gäller varuhandeln behövs bara kvalificerad majoritet bland EU-länderna och godkännande av Europaparlamentet. Det bör därför gå fortare än andra områden.

Uppgörelser om investeringar behöver kvalificerad majoritet bland EU-länderna och godkännande av både Europaparlamentet och ländernas nationella parlament.

Investeringsdelen i EU:s frihandelsavtal med Kanada undertecknades i oktober 2016 men har ännu inte ratificerats av alla nationella parlament.

Uppgörelser om utrikespolitiska delar av säkerhet behöver enhällighet bland EU-länderna och godkännande av nationella parlament.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer