ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU vill pressa Polen och Ungern med villkorade EU-pengar

  • Premiärminister Viktor Orbán på valaffischer i den ungerska staden Szombathely. Foto: Jessica Gow

Det finns ett starkt stöd bland många EU-länder för att villkora EU-stödet för att få medlemsländer att upprätthålla rättsstatens principer.

Därför kommer denna ”konditionalitet” att ingå i förhandlingarna om EU:s  långtidsbudget 2021-2027, som ska ske under andra halvåret.

Det sade Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen vid en presskonferens på torsdagen efter ett möte för medlemsländernas EU-ministrar.

Länder i skottgluggen, främst Polen och Ungern, vill inte att sådana villkor införs.

Kommissionens vice ordförande Frans Timmermans sade att domen nyligen i EU-domstolen har gett kommissionen rätt. Att se till att rättsstatens principer efterlevs ligger inom kommissionens befogenheter.

En aspekt av principerna, att domstolssystem i EU-länder är självständigt, behövs för att se till att inre marknadens lagar efterlevs.

"Dessutom finns ett klart samband med att där det finns problem med rättsstatsprinciper finns också korruption. EU-medborgarna har rätt att kräva att deras pengar används på ett bra sätt", sade Frans Timmermans.

Om Polen inte besvarar nya frågor från kommissionen tillfredsställande kommer kommissionen att dra Polen inför EU-domstolen, sade han.

Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien stoppade Frans Timmermans vid EU-toppmötet den 30 juni-2 juli från att bli ny ordförande i kommissionen just på grund av hans jakt på dessa länders brott mot EU:s värderingar.

Vid presskonferensen sade Tytti Tuppurainen att Finland planerar att hålla en utfrågning av Ungern vid EU-ministrarnas möte i september.

På torsdagen gav EU-ministrarna också ett preliminärt stöd för kommissionens förslag från dagen före om att införa en årlig granskning av hur det står till med rättsstaten i varje EU-land.

"Det låter väldigt intressant och bra. Det blir lite förvarning och kanske förebyggande. Men det ska inte ersätta redan befintliga instrument", sade Sveriges EU-minister Hans Dahlgren till journalister.

Mötet gav även stöd för Finlands mål att avsluta förhandlingarna om långtidsbudgeten i december.

Förhandlingar om dessa långtidsbudgetar är alltid mycket hårda. Sverige kämpar för att den svenska EU-avgiften inte ska höjas avsevärt.

Närmast ska Finland konsultera enskilt med varje EU-land om deras önskemål. Sedan ska Finland presentera ett förslag till långtidsbudget med siffror till EU-toppmötet den 17-18 oktober, som då väntas bli stormigt.

Troligen behövs ett extra toppmöte i november för att bana väg för en uppgörelse vid toppmötet den 12-13 december.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer