ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rapport varnar: risk att främmande makt utnyttjar 5G-nät

  • Foto: Gustav Sjöholm/TT

EU varnar på onsdagen för ökade cyberattacker från statsstödda grupper utanför unioner. 

Det framgår av en rapport om riskerna med nästa generations 5G-nät, skriver Reuters.

Det är EU:s medlemsländer som har initierat rapporten som varnar för ett ökande antal cyberattacker från länder utanför EU, i takt med att 5G-näten utvecklas allt mer.

Rapporten varnar särskilt för vad som kan hända om länder blir alltför beroende av en enskild leverantör av telekomutrustning.

”Det förvärrar risken att landet ska utnyttjas av hotaktörer, särskilt när man är beroende av en leverantör som ses som riskfylld”, står det i rapporten.

Rapporten nämner inga länder eller företagsnamn, men kinesiska telekomjätten Huawei pekas från bland annat amerikanskt håll ut som ett riskfyllt bolag. USA:s regering vill att EU ska förbjuda Huaweis utrustning eftersom de antar att tekniken kan användas för spionage av Kina, något som det kinesiska bolaget helt motsatt sig.

EU-länderna har valt olika vägar i hanteringen av Huawei. Storbritannien lutar åt att gå på USA:s linjer och utesluta bolaget från kritiska delar av nätet, medan Tyskland har valt att låta det kinesiska bolaget konkurrera med andra utländska företag på lika villkor.

Enligt Reuters välkomnade Huawei dagens rapport och sade sig vara beredda att arbeta med sina europeiska partner för att utveckla säkerheten inom 5G-nätverken.

Ericsson och finska Nokia är två av Huaweis största konkurrenter på 5G-marknaden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer