ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU välkomnar amerikanskt beslut att skjuta upp biltullar

EU-kommissionen välkomnar att USA följer uppgörelsen med EU från juli ifjol om vapenvila och skjuter på biltullarna.

Det sade EU-kommissionens talesman i handelsfrågor Daniel Rosario i ett uttalande på fredagen.

Han kommenterade att USA:s president Donald Trump samma dag beslöt att skjuta upp importtullar på bilar och bildelar i 180 dagar.

Den 25 juli ifjol enades Donald Trump och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om att avhålla sig från handelssanktioner så länge som förhandlingar pågår.

"Därmed kan nya tullar i båda riktningarna undvikas. Varken USA eller EU har intresse av att starta en handelskonflikt", sade han.

Kommissionen har förberett en lista med amerikanska exportprodukter värda 20 miljarder euro som kan drabbas av EU-tullar som repressalier för amerikanska biltullar.

Bland amerikanska företag som uppges drabbas finns Caterpillar och Xerox.

Den 17 februari överlämnade USA:s handelsdepartement en hemlig rapport till president Donald Trump, som tros förespråka att USA bör införa biltullar av säkerhetsskäl.

Donald Trump har haft 90 dagar på sig att ta ställning till rekommendationen, en tidsgräns som löpte ut på fredagen.

USA:s handelsdepartement motiverade tullarna med nationell säkerhet. Men Daniel Rosario sade att USA:s och EU:s produkter inte kan utgöra säkerhetshot mot den andre eftersom de två är säkerhetspartners.

Kommissionen står beredd att starta förhandlingar med USA om frihandel för industrivaror, inklusive bilar, på basis av det förhandlingsmandat som EU:s handelsministrar har gett kommissionen.

Eventuellt träffar handelskommissionär Cecilia Malmström USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i samband med OECD-mötet i Paris den 22-23 maj.

Klart är att Donald Trump ska träffa Jean-Claude Juncker i samband med G20-mötet i Osaka den 28-29 juni, sade talesmannen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer