ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU skaffar nya tullvapen efter USA:s WTO-blockering

  • EU:s handelskommissionär Phil Hogan. Foto: Virginia Mayo

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt). EU inför nya regler för att kunna bestraffa handelspartners med tullar eller kvoter i tvister trots att WTO:s appellationsdomstol har slutat att fungera.

Handelspartners ska inte komma undan genom att överklaga till en paralyserad appellationsdomstol.

Det sade EU:s handelskommissionär Phil Hogan vid en presskonferens på torsdagen.

”Den nya förordning tillåter EU att skydda sig mot ett land utanför EU som använder olagliga handelsmetoder och samtidigt blockerar tvistelösning”, sade han.

”Under nuvarande lagstiftning kan EU bara vidta motåtgärder efter ett slutligt utslag i appellationsdomstolen. Men med den nya förordningen kan EU införa motåtgärder om WTO:s första instansdomstol finner att ett WTO-land har skadat EU genom brott mot WTO-reglerna”, fortsatte handelskommissionären.

Motåtgärderna kan bestå av tullar, kvoter eller begränsningar av tillgången till EU:s marknad för offentlig upphandling.

På onsdagen slutade världshandelsorganisationens appellationsdomstol att fungera då en domare gick i pension. Minst tre domare krävs för att appellationsdomstolen ska fungera.

USA har hindrat tillsättande av nya domare. 

För att tillfälligt ersätta appellationsdomstolen har EU förhandlat fram bilaterala interimslösning med Kanada och Norge som ser ut som kopior till WTO-organet. Förhandlingar pågår också med Kina och Ryssland om en interimslösning.

I fall som överklagas till interimsinstansen kommer EU att vänta på slutligt utslag därifrån innan eventuella åtgärder införs.

Om EU inte har ett interimsarrangemang med en handelspartner kan motåtgärder införas redan efter utslaget i WTO:s första instansdomstol.

EU håller med mycket av USA:s kritik mot WTO, sade Phil Hogan. Han påpekade att hans företrädare Cecilia Malmström har fört samtal med USA och lagt förslag på reformer. 

Men USA har inte kommit med några egna förslag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer