ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

EU räknar med avtalslös brexit

  • Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: Virginia Mayo

EU-kommissionen börjar ge upp hoppet om att Theresa May ska få igenom utträdesavtalet de närmaste tre veckorna.

”Det blir allt mer sannolikt att Storbritannien lämnar EU utan något avtal den 12 april”, skriver EU-kommissionen - som säger sig vara beredd på det värsta.

EU-toppmötet beslutade i torsdags om två nya brexitdatum, den 12 april utan avtal och den 22 maj med avtal. Men eftersom det brittiska parlamentet inte verkar komma överens om vägen framåt utgår EU från det värsta - att parlamentet inte ratificerar utträdesavtalet senast på fredag.

”Eftersom det blir allt mer sannolikt att Storbritannien lämnar EU utan något avtal den 12 april färdigställde EU-kommissionen i dag sina förberedelser för en avtalslös brexit. Samtidigt stöder kommissionen myndigheterna med deras förberedelser och uppmanar alla enskilda och företag i EU att fortsätta att informera sig om konsekvenserna av en avtalslös brexit och färdigställa sina förberedelser inför det”, skrev EU-kommissionen i ett pressmeddelande på måndagen.

EU-kommissionen säger sig ha förberett sig på en avtalslös brexit sedan december 2017, bland annat med 90 tillkännagivanden och 19 lagförslag.

”Även om en avtalslös brexit inte är önskvärd är EU-förberett på det”, enligt kommissionen.

Punkterna gäller bland annat fredsprocessen på Irland, Erasmusstudenter, fortsatt flyg och tillfälliga åtgärder för finanstjänster. Dessutom garanteras rättigheter som bosättning för personer som har ”utnyttjat sin rätt till fri rörlighet före det brittiska utträdet”, medan frågan om visumfrihet är ”nästan färdig”.

”Om brexit blir av utan något avtal, blir Storbritannien omedelbart ett land utanför EU. All EU-lagstiftning slutar att gälla i Storbritannien från och med då. Det blir ingen övergångsperiod som den i utträdesavtalet. Detta kommer naturligtvis att orsaka omfattande störningar för enskilda och företag.”

Det innebär vidare att handeln mellan Storbritannien och EU regleras offentlig rätt, bland annat enligt Världshandelsorganisationen WTO.

”EU blir skyldigt att omedelbart tillämpa sina regler och tullar vid gränsen mot Storbritannien. Det omfattar kontroller för tull, djur- och växtskyddsnormer och kontroll av att EU:s krav följs. Trots att EU-ländernas tullmyndigheter förberett sig, kan de här kontrollerna leda till betydande förseningar vid gränsen. Brittiska stödmottagare slutar också att kunna komma i fråga för EU-bidrag och får inte längre delta i upphandlingar i EU på samma villkor som i dag. ”

EU-kommissionen varnar också brittiska medborgare för mer kontroller när de korsar EU:s gräns.

”EU-länderna har genomfört omfattande förberedelser i hamnar och på flygplatser för att se till att kontrollerna blir så effektiva som möjligt, men förseningar kan uppstå trots det”, skriver EU-kommissionen.

På andra sidan Engelska kanalen kämpar Theresa May för att få igenom utträdesavtalet - och kunna fortsätta som premiärminister.

En grupp brexitörer med förre utrikesministern Boris Johnson störde söndagsfriden med ett besök på lantstället Chequers,. De krävde ett avgångslöfte från Theresa May i utbyte mot att stöd för utträdesavtalet. Deras ultimatum försvagades av att ingen vill ta över just nu.

”Att arbeta nära premiärministern tar bort alla kvardröjande strimlor av ambition att vilja göra det jobbet”, sa David Lidington, som i praktiken fungerar som Theresa Mays ersättare, efter mötet.

På måndagsförmiddagen hölls ännu ett stormigt regeringsmöte inför en möjlig tredje ”meningsfull omröstning” om utträdesavtalet på tisdagen. De två första försöken, för två månader sedan och för två veckor sedan, slutade bägge med svidande nederlag.

Parlamentet försöker också ta tillbaka initiativet med en serie omröstningar om alternativa lösningar, som preliminärt ska upp till omröstning på onsdagen. Bland dem finns en andra folkomröstning om brexitavtalet.

I lördags demonstrerade mer en miljon människor i London för att folket ska få säga sitt. Mer än fem miljoner hade på söndagen skrivit under en namninsamling med samma krav, enligt dagstidningen The Guardian.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies