ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Historiskt klimatbesked: Överens om klimatneutralt EU

  • Permanente rådsordföranden Charles Michel. Foto: Geoffroy van der Hasselt

EU-länderna är överens: Målet är ett klimatneutralt EU om 30 år.

Fast efter en nattmangling i Bryssel ges Polen möjlighet till ”tillfälliga avvikelser”.

I onsdags gjorde EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen jämförelser med månlandningen när hon lade fram sin ”gröna giv” med målet att redan i vår lagstifta om klimatneutralitet till år 2050.

Målet riskerade dock att kraschlanda direkt när EU:s stats- och regeringschefer tog upp frågan på veckans toppmöte i Bryssel. På torsdagen gick eftermiddagsdiskussionen över i såväl middagsätande som nattmangling utan att någon lösning ännu fanns i sikte.

När midnatt passerades talade diplomatkällor om att nästan alla var redo för von der Leyens månraket – utom en.

”Vi kan inte gå med på en modell för ekonomisk omställning som skadar det polska samhället”, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki redan på väg in till mötet i Bryssel.

Under kvällen uppgavs sedan att Polen velat få in formuleringar som gör det möjligt för långsammare länder att släpa efter, ända till 2070, om tillräckligt många andra går före.

Även Ungern och Tjeckien har varit motsträviga.

Länderna anser att det behövs hundratals miljarder euro i stöd för de områden och sektorer som i dag är starkt avhängiga av fossila bränslen och utsläppstunga industrier.

När mötet fortsatte efter midnatt hördes till och med uppgifter om att oenigheten skulle kunna omöjliggöra ett beslut redan nu och i stället tvinga stats- och regeringscheferna att göra nya försök i vår.

Men till slut kunde ledarna enas – dock till priset av brasklappar för i första hand Polen. När statsminister Stefan Löfven kom ut sade han att 26 av de 27 EU-länder som blir kvar efter Storbritanniens utträde redan nu är med på målet klimatneutralitet 2050. Polen får anstånd till åtminstone mitten av nästa år, då en ny bedömning ska göras.

Enligt diplomatuppgifter till medier ska även Tjeckien ha lyckats få in någon passus om kärnkraft i uppgörelsen.

Sverige har tillhört de pådrivande för att nå en snabb lösning.

”Vi har en situation som är mycket allvarlig och vetenskapen talar allt mer om att vi går åt fel håll och riskerar en uppvärmning på tre, fyra grader vilket vore förödande”, sade statsminister Stefan Löfven i Bryssel.

Miljörörelsen är samtidigt skeptisk mot alla. Inför toppmötet klättrade Greenpeace upp på mötesbyggnaden och hängde upp banderoller som fick byggnaden att se ut som om den stod i brand.

Ledarna enades även om fortsatta sanktioner mot Ryssland och hann diskutera det låsta läget för EU:s långtidsbudget.

För det sistnämnda blir det inga beslut förrän tidigast i vår. Länderna sitter djupt nere i sina skyttegravar och håller fast vid sina förhandlingslinjer.

Mer pengar till budgeten önskas framför allt i södra och östra delarna av EU, medan Sverige ingår i en grupp på fyra länder som vill hålla siffrorna nere.

Sannolikt väntar nu ett extrainsatt toppmöte i början av februari för att komma vidare i budgetfrågan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer