ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

EU-länderna ger klartecken för handelsförhandlingar med USA

EU-länderna gav på måndagen formellt klartecken för att starta förhandlingar med USA om ett frihandelsavtal för industrivaror. Det uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt.

I torsdags gav EU-länderna sitt preliminära godkännande vid ett möte bland EU-ambassadörerna (Coreper). På måndagen röstade Frankrike emot och Belgien lade ned sin röst.

Den stora majoriteten av länderna ser förhandlingarna som bästa sätt att undvika att USA inför importtullar på europeiska personbilar.

EU:s handelsrelation med USA förvärrades förra måndagen när USA hotade införa strafftullar mot EU som kompensation för EU:s subventioner till Airbus.

EU-kommissionen svarade med att man kommer att göra samma sak mot USA i parallellfallet med amerikanska subventioner till Boeing.

Frankrikes invändning mot att starta förhandlingar om industritullar med USA är att man har krävt att referenser till Parisavtalet om klimatet infogas.

Frankrike ville också att mandatet för de gamla, kontroversiella TTIP-förhandlingarna med USA formellt ska skrotas för att undvika sammanblandning.

Frankrike är rädd för att förhandlingarna med USA blir ett slagträ för frihandelsmotståndare i kampanjen inför EU-valet i maj.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer