ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

EU kräver förklaring kring försening av brexit

Storbritannien måste förklara syftet med en förlängning av EU-medlemskapet, vare sig det är en begäran om en lång eller kort förlängning.

Det sade EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier vid en presskonferens efter mötet med EU-ministrarna på tisdagen.

"En förlängning förlänger osäkerheten. Osäkerhet medför kostnader för företag och andra. Det innebär också politiska kostnader för EU", sade han.

"Om premiärminister Theresa May lämnar in en begäran före EU-toppmötet på torsdag så får stats- och regeringscheferna bedöma avsikten och nyttan med en förlängning. Vi behöver en konkret plan", sade han.

Michel Barnier undrade om förlängningen skulle syfta till att öka chansen för att utträdesavtalet godkänns av underhuset. Eller skulle syftet vara att mer tid behövs för att omarbeta den politiska deklarationen om den framtida relationen med EU?

"Om inte, vad är meningen med förlängningen?" frågade Michel Barnier.

Enligt medieuppgifter kan Theresa May begära både en kort och en lång förlängning. Michel Barnier sade att det blir upp till EU-toppmötet att ta ställning till varje begäran.

"Frågan är vad syftet är. Det förklara sedan vilken tidslängd som behövs", sade han.

Michel Barnier uppmanade alla parter att avsluta sina förberedelser för att Storbritannien lämnar EU den 29 mars utan avtal.

EU-minister Hans Dahlgren sade att många av hans kollegor på tisdagens möte underströk att EU inte vill att en förlängning mynnar ut i att man befinner sig i samma situation igen när deadlinen kommer.

"Vad man inte vill är att man har samma situation igen efter en lång förlängning", sade han till journalister.

EU-ministrarna fick ingen förhandsinformation om vad Storbritannien kommer att begära, sade han.

Även den franska regeringen ställde sig frågande till en förlängning av brexitprocessen på tisdagen. 

”Vi inväntar ett trovärdigt initiativ. En förlängning är inte en lösning, det är ett medel för att nå ett mål”, sa den franska Europaministern Nathalie Loiseau på tisdagen enligt brittiska Financial Times.

Liknande besked hördes från hennes tyske motpart Michael Roth som på tisdagen varnade för att tålamodet med Storbritannien börjar tryta.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies