ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU-kommissionen tonar ned hotet om nya USA-tullar

EU-kommissionen tonade på tisdagen ned betydelsen av USA:s hot om strafftullar på varor från EU som kompensation för europeiska subventioner till Airbus.

EU kommer att lämna in ett liknande krav på kompensation för amerikanska subventioner till Boeing.

I slutändan väntar sig kommissionen att EU och USA når en överenskommelse om varandras kompensationskrav.

Det uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

"USA spänner sina muskler. Det är en del av spelet. Det är inget dramatiskt. Vi förbereder oss för att göra exakt samma sak i WTO i Boeing-fallet", sade en EU-källa.

Världshandelsorganisationens appellationsdomstol fann i fjol att EU har betalat ut olagligt statsstöd till Airbus. Den 28 mars i år fann appellationsdomstolen i ett omvänt fall att USA har betalat ut olagligt stöd till Boeing.

Kompensationskrav från båda partnerna ska bedömas av två separata WTO-paneler, som fastställer för vilka belopp parterna kan införa kompensatoriska tullar.

"Vi är öppna för en förlikning. Diskussionerna kan nog inte börja förrän panelen drar slutsatser om USA:s krav", sade en EU-källa.

Enligt ett pressmeddelande från USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer beräknar USA skadan till 11 miljarder dollar per år.

"Siffran som nämns av USTR baseras på USA:s egna beräkningar och har inte utdömts av WTO", sade kommissionens talesman i handelsfrågor Daniel Rosario i ett uttalande.

Han sade att kommissionen förbereder sig för att snabbt kunna agera i Boeing-fallet.

"EU är öppen för diskussioner med USA, förutsatt att dessa sker utan förbehåll och siktar mot ett rättvist slutresultat", sade Daniel Rosario.

EU-källorna räknade inte med att den 14 år långa striden om statsstöd till flygplanstillverkarna kommer att påverka EU:s handelsrelationer med USA i allmänhet.

På torsdag ska EU-ambassadörerna åter diskutera kommissionens mandat för förhandlingarna med USA om att sänka industritullar. Hittills har Frankrike motsatt sig klartecken för mandatet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer