ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

EU-kommissionen redo att sänka tullar på amerikanska bilar

  • Handelskommissionären Cecilia Malmström. Foto: Jesper Frisk

EU-kommissionen lade på fredagen fram sitt förslag till mandat för förhandlingar med USA om att sänka tullar på industrivaror, inklusive motorfordon. Samtidigt är kommissionen fortsatt beredd att snabbt sätta in strafftullar på amerikanska varor om USA inför importtullar på europeiska bilar.

Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vid en presskonferens på fredagen.

Dock har USA satt andra mål för förhandlingarna. USA:s preliminära förhandlingsmandat är bredare och omfattar bland annat jordbruksprodukter.

"Detta är inte ett traditionellt frihandelsavtal. Vi har varit mycket transparenta från början. Vi har sagt att jordbruk inte omfattas", sade Cecilia Malmström.

Förslaget till förhandlingsmandat utgår från överenskommelsen mellan president Donald Trump och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker den 25 juli ifjol. Överenskommelsen omfattar bara tullar på industrivaror, utom motorfordon.

Cecilia Malmström förklarade att kommissionen ändå vill inkludera motorfordon och fiske med att USA har tagit med dessa områden i sitt mandat.

Om USA vill undanta känsliga produktkategorier på något sätt, som pickupbilar, kan förhandlarna säkert hitta lösningar, sade hon.

Senator Chuck Grassleys uttalande om att amerikanska importtullar på europeiska bilar nu är mer sannolika är "olyckligt" och hjälper inte förhandlingsklimatet, sade hon.

Kommissionen är beredd att införa strafftullar som motåtgärder, precis som EU gjorde mot USA:s stål- och aluminiumtullar. Men omfattningen skulle bli större. En lista med amerikanska produkter som skulle få strafftull "är mycket långt framme" i sin utformning, sade Cecilia Malmström.

"Biltullar skulle få mycket negativa konsekvenser för förhandlingarna", sade hon.

Handelskommissionären sade att även om tullsatserna på industrivaror mellan EU och USA är relativt låga så är volymerna mycket höga. Tullfrihet skulle resultera i stora besparingar för företag, och i förlängningen för konsumenter.

EU-länderna ska nu ta ställning till förslaget till förhandlingsmandat och utforma slutversionen.

Cecilia Malmström sade att kommissionens förslag inte kommer som någon överraskning för EU-länderna, men att de givetvis ska ta den tid de behöver. Hon hoppas dock att behandlingen går snabbt.

USA beräknas vara beredd att starta förhandlingarna från den 10 februari, då kongressens behandling ska vara avklarad. Cecilia Malmström förväntade sig inte att nedstängning av delar av USA:s federala statsapparat kommer att försena förhandlingarna.

På fredagen lade kommissionen också fram ett förslag till förhandlingsmandatet för förhandlingar om konformitetsbedömningar. Ett avtal på detta område ska minska behovet av dubbla tester och certifiering av främst industrivaror, en på var sida om Atlanten.

Beträffande ett separat ärende sade Cecilia Malmström att EU är nära att komma överens med USA om en särskilt kvot för export av amerikanskt nötkött till EU. Det skulle lösa en långdragen konflikt om EU:s importförbud för hormonbehandlat amerikanskt nötkött. Det importerade amerikanska nötköttet måste dock fortfarande vara hormonfritt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies