ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU: Kina bryter fortfarande mest mot immaterialrätten

Kina är fortfarande det land där störst problem finns med att skydda EU-företags immaterialrätt. Mer än 80 procent av EU:s tullmyndigheters beslag av förfalskade varor och piratkopior kommer från Kina och Hongkong.

Men ”allvarliga systematiska problem” finns också i länder som Indien, Indonesien, Ryssland, Turkiet och Ukraina.

Det skrev EU-kommissionen i en rapport om skydd av EU-företags immaterialrätt i omvärlden, som presenterades på torsdagen.

”Att skydda immaterialrätt som varumärken, patent eller geografiska indikatorer (regionala livsmedelsnamn som champagne) är avgörande för EU:s tillväxt och förmåga att uppmuntra innovation”, sade EU:s handelskommissionär Phil Hogan i ett uttalande.

”Så mycket som 82 procent av EU:s export genereras i sektorer som är beroende av immaterialrätt. Brotten mot den omfattar påtvingad tekniköverföring, stöld av immaterialrätt, förfalskningar och piratkopiering”, fortsatte han.

Förfalskade varor är en imitation medan piratkopiering är en exakt kopia.

Kina står i en klass för sig på grund av omfattningen och ihärdigheten i problemen, enligt rapporten.

I den andra gruppen med Indien, Indonesien, Ryssland, Turkiet och Ukraina har inga eller mycket små framsteg gjorts de senaste två åren, sade rapporten.

I en tredje prioriteringsgrupp för länder med mindre problem finns Argentina, Brasilien, Ecuador, Malaysia och Thailand. Till den gruppen lade EU-kommissionen nu Nigeria och Saudiarabien. 

Nigeria har blivit ett viktigt transitland för förfalskad elektronik som produceras i Kina.

Saudiarabien har blivit ett viktigt transitland för länder i regionen för förfalskningar och piratkopior.

Samtidigt togs USA bort från gruppen med länder som har minst problem eftersom samarbetet med EU om immaterialrätt har förbättrats både bilateralt och inom OECD och TRIPS-rådet i WTO.

Påtvingad tekniköverföring är särskilt ett problem i Kina. Stöld av immaterialrätt och lågt skydd för affärshemligheter är stora problem i Kina och Indien.

Förutom Kina finns stora problem med förfalskade varor och piratkopiering även i Indonesien, Malaysia, Thailand och Vietnam. Piratkopiering av upphovsrättsskyddade varor, via internet eller satellit, är ett stort problem för EU:s kreativa sektorer i Argentina, Brasilien, Ecuador, Indien, Indonesien, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Thailand, Ukraina och Vietnam.

Ofta förstör länderna inte beslagtagna förfalskade varor och piratkopior, som i stället hittar tillbaka till marknaden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer