ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU hotar med motåtgärder mot USA:s Kuba-sanktioner

EU hotar att anmäla USA till WTO och använda en blockeringslagstiftning liknande den för Iran som svar på USA:s krav på sanktioner mot Kuba. Det framgick av ett uttalande från EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini på torsdagen.

Hon beklagade att USA nu har slopat undantagen för EU i lagen från 1996 om sanktioner mot Kuba, Helms-Burton-lagen. Lagen bestraffar både amerikanska och icke-amerikanska företag som handlar med Kuba och som berör amerikansk egendom som konfiskerades vid den kubanska revolutionen.

USA:s beslut att slopa undantaget för EU strider mot överenskommelsen med USA från 1997 och 1998, sade Federica Mogherini.

"Detta kommer att skapa onödig friktion och undergräva förtroende och förutsägbarhet i det transatlantiska partnerskapet", sade hon.

EU anser att beslutet att även omfatta icke-amerikanska företag strider mot internationell rätt.

Därför överväger EU att anmäla USA till världshandelsorganisationen WTO och använda sin blockeringsstadga från 1996. Samma stadga har på senare år använts som grund för EU:s motåtgärder beträffande USA:s sanktioner mot Iran.

Blockeringslagstiftningen förbjuder EU-företag att följa de amerikanska sanktionerna utanför USA. Stadgan annullerar också effekten i EU av utländska domslut som baseras på sanktionerna.

Stadgan tillåter företag att kräva ersättning för uppkommen skada från sanktionerna i domstol, främst från andra privata företag. Det blir domstolen som får avgöra vem som orsakar skadan. I princip kan det även gälla den amerikanska staten.

EU-företag som bryter mot blockeringsstadgan kan bestraffas. Det är varje EU-land som avgör vilka straff som är "lämpliga och proportionerliga".

För Iran har de stora EU-länderna skapat en speciell företagsform, Special Purpose Vehicle, som mellanhand för handel med Iran för att kringgå USA:s sanktioner.

Federica Mogherini sade att EU kommer att arbeta med andra länder som också ogillar USA:s agerande. Hon torde främst avse Kanada.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer