ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU hoppas sluta frihandelsavtal för industrivaror med USA innan november

EU-kommissionen ska göra allt för att avsluta förhandlingarna om ett frihandelsavtal för industrivaror med USA före november. Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vid en presskonferens på måndagen.

Hon välkomnade att EU-länderna tidigare på dagen hade gett klartecken för kommissionens förhandlingsmandat.

"Jag ska ta kontakt med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer senare i dag - när han vaknar - för att bestämma ett datum för den första förhandlingsrundan. Bollen är hos USA nu", sade hon.

"När vi startar kan det gå rätt så snabbt", fortsatte hon.

Cecilia Malmströms och övriga kommissionärers mandatperiod löper ut den sista oktober. 

Hon upprepade att EU absolut inte vill förhandla om jordbruksprodukter. EU vill hålla sig till de områden som finns nämnda i överenskommelsen från den 25 juli i fjol mellan president Donald Trump och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, alltså bara industrivaror.

Däremot har USA:s kongress krävt att förhandlingarna även ska omfatta jordbruksprodukter.

"Jordbruk är en röd linje för EU", sade Cecilia Malmström. 

På samma sätt har EU fått lämna ute intressanta områden, som bättre tillgång till USA:s marknad för offentlig upphandling, sade hon. Men även detta område fanns inte med i 25-juli-uppgörelsen.

Cecilia Malmström betonade att mandatet klargör att för att avsluta förhandlingarna måste USA ta bort importtullarna på europeiskt stål och aluminium, som infördes ifjol.

För att undvika sammanblandning med de breda TTIP-förhandlingarna med USA under president Barack Obama säger mandatet att TTIP är "föråldrat och inte längre relevant".

EU-länderna antog också att annat mandat på måndagen för förhandlingar med USA om konformitetsbedömningar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies