ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU gör upp med kortjättarna – avgifterna sänks

  • Foto: Nesvold, Jon Olav

EU-kommissionen godtog på måndagen kortjättarna Mastercard och Visas åtaganden för att sänka sina utbytesavgifter för betalningar med kort utfärdade utanför EES. Därmed blir åtgärderna juridiskt bindande för kortjättarna. 

Mastercard och Visa har åtagit sig att avsevärt minska de utbytesavgifter som tillämpas vid betalningar i Europa med kort som utfärdats på annat håll. Åtaganden, som nu är bindande för Visa och Mastercard, kommer att minska kostnaden för detaljhandlare för att acceptera betalningar med kort utgivna utanför EES”, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande. 

Åtagandena går ut på att Mastercard och Visa inom sex månader sänker sina utbytesavgifter till som mest 0,2 procent av transaktionens värde för betalkort och 0,3 procent för kreditkort. För transaktioner online uppgår taket till 1,15 respektive 1,5 procent av transaktionens värde. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer