ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU ger grönt ljus för förhandlingar om frihandelsavtal med USA

  • Foto: Sven-Erik Svensson

EU-länderna gav på torsdagen preliminärt klartecken för att starta förhandlingar med USA om ett frihandelsavtal för industrivaror.

Det uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt.

Därmed kör övriga länder över Frankrike. Frankrike har som enda EU-land motsatt sig godkännande av förhandlingsmandatet.

Den stora majoriteten av länderna ser förhandlingarna som bästa sätt att undvika att USA inför importtullar på europeiska personbilar.

EU:s handelsrelation med USA förvärrades i måndags när USA hotade införa strafftullar mot EU som kompensation för EU:s subventioner till Airbus.

EU-kommissionen svarade att man kommer att göra samma sak mot USA i parallellfallet med amerikanska subventioner till Boeing.

För beslutet om förhandlingsmandatet för industrivaror behövs egentligen bara kvalificerad majoritet. Men EU:s ordförandeland detta halvår, Rumänien, har eftersträvat konsensus.

På fredagen beslöt dock EU-ambassadörerna (Coreper) att preliminärt anta mandatet.

Beslutet ska formaliseras av EU:s jordbruksministrar på måndag utan diskussion. Det är osäkert om Frankrike då kommer att rösta nej eller lägga ned sin röst, uppgav EU-källor.

Frankrike har krävt att referenser till Parisavtalet om klimatet infogas. Frankrike ville också att mandatet för de gamla, kontroversiella TTIP-förhandlingarna med USA formellt ska skrotas för att undvika sammanblandning.

Rumänien försökte gå Frankrike till mötes genom att föreslå ett uttalande att TTIP är "föråldrat och inte längre relevant".

Frankrike är rädd för att förhandlingarna med USA blir ett slagträ för frihandelsmotståndare i kampanjen inför EU-valet i maj.

Frankrike har dock inte angivit hur länge man vill att beslutet borde vila.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer