ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Trump trappar upp tullhot – EU redo att slå tillbaka

  • USA:s president Donald Trump och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Foto: TT/AP

EU-länderna är beredda att svara med motaktioner om USA gör verklighet av hotet om att införa tullar mot europeiska varor värda 11 miljarder dollar. Det uppger EU-kommissionen för nyhetsbyrån Bloomberg. Samtidigt upprepar USA:s president Donald Trump hotet om nya tullar.

Det amerikanska tullhotet grundar sig i vad den amerikanska administrationen anser vara otillåtna subventioner till flygplanstillverkaren Airbus som enligt USA skadar konkurrenten Boeing.

Under tisdagen har den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer släppt en lista över produkter som skulle kunna bli föremål för tullar, bland annat flygplan och passagerarhelikoptrar men också livsmedelsprodukter som vin och ost.

Hotet upprepas av USA:s president Donald Trump på Twitter strax efter lunch svensk tid på tisdagen.

EU har utnyttjat USA i handelsfrågor under många år. Det kommer snart att upphöra!” skriver presidenten.

I ett skriftligt uttalande till Bloomberg hävdar EU-kommissionen att de tullar USA förbereder sannolikt är större än vad som är tillåtet under världshandelsorganisationen WTO:s regler. Kommissionen har nu påbörjat förberedelserna inför att kunna möta tullarna med motåtgärder men inväntar ett utlåtande från WTO.

”EU är öppet för diskussioner med USA, förutsatt att dessa sker förutsättningslöst och siktar på ett rättvist resultat”, skriver EU-kommissionen enligt Bloomberg.

Enligt ett WTO-avgörande i maj förra året har Airbus tagit emot otillåtet statsstöd vilket skadat Boeing. Något slutgiltigt besked om USA:s rätt att sätta in tullar mot EU väntas dock först i sommar och SA har uppgett att de tullar som nu aviserats inte kommer att träda i kraft förrän WTO gett grönt ljus.

Det nya tullbråket kommer samtidigt som EU förbereder nya samtal med USA om tullar på industrivaror. Konflikten om subventioner till Airbus är dock gammal – USA klagade till WTO för första gången för närmare 15 år sedan.

Eskaleringen tajmar dock också med en intern diskussion inom EU, där bland annat Tyskland och Frankrike lobbar för en uppluckring av unionens regler kring statsstöd till stora företag.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies