ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU förbereder strafftullar mot USA

EU-kommissionen har förberett en lista med amerikanska importvaror värd 20 miljarder euro som kan beläggas med strafftullar om USA inför importtullar för europeiska bilar.

Det sade kommissionens generaldirektör för handelsfrågor Jean-Luc Demarty vid en utfrågning i Europaparlamentets handelsutskott på onsdagen.

De amerikanska varorna har valts inom områden där USA inte är huvudsaklig leverantör för att undvika att EU:s ekonomi skadas, tillade han.

Trump-administrationen utreder för närvarande om importtullar ska införas på europeiska bilar på grund av säkerhetsskäl, enligt sektion 232-lagen.

"Vi bör vara redo att svara varje ny begränsning av handeln", sade Jean-Luc Demarty.

Samtidigt bör EU driva en positiv dagordning i handelsrelationen med USA, fortsatte han.

EU och USA håller på att starta förhandlingar om ett frihandelsavtal för att sänka industritullar till noll. Dessa förhandlingar skulle omedelbart avbrytas om USA inför biltullar, sade Jean-Luc Demarty.

Likaså vore det otänkbart att avsluta frihandelsavtalet om industrivaror utan att USA lyfter importtullarna på stål och aluminium från EU, förklarade han.

EU-kommissionen lade i fredags fram sitt förslag till förhandlingsmandat om industrivaror och konformitetsbedömningar. EU-länderna ska nu godkänna mandatet.

I USA har kongressen fram till den 10 februari på sig att ha synpunkter på Trumpadministrationens mandat.

Men USA ett brett frihandelsavtal, liknande det stora TTIP-avtalet (Transatlantic Trade and Investment Partnership) som förhandlades 2013-2016 under president Barack Obama, sade generaldirektören.

USA är inte redo att ta upp sina känsliga frågor som offentlig upphandling, sjöfartstjänster och geografiska indikatorer (skydd för geografiska livsmedelsnamn som parmesanost), sade han.

Å sin sida är EU inte beredd att förhandla om jordbruk. Därför kom EU och USA överens i juli att begränsa förhandlingarna om ett frihandelsavtal till bara industrivaror, fortsatte han.

"Ett allomfattande avtal är varken möjligt eller tillrådligt i detta läge. Vi ska inte gå tillbaka till TTIP, eller ens någon sorts TTIP-light", sade Jean-Luc Demarty.

Han väntade sig att USA kommer att fortsätta bryta upp status quo i strävan efter sina handelspolitiska mål.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer