ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU-domstolen: Fel att stänga av Lettlands centralbankchef

Lettland hade inte tillräckliga bevis för att stänga av den tidigare centralbankschefen Ilmars Rimsevics som anklagats för mutbrott. Det slog EU-domstolen fast på tisdagen.

Det var i februari förra året som Lettlands regering stängde centralbankschefen Ilmars Rimsevics och förbjöd honom att lämna landet. Det skedde efter uppgifter om att centralbankschefen skulle ha begärt mutor.

Ilmars Remsevics var då den centralbankschef som suttit längst på sin post i något euroland efter att han tillträdde 2001. Han representerar också Lettland i Europeiska centralbankens räntesättande kommitté.

I juni förra året åtalades Ilamsr Remsevics för att ha tagit emot mutor, bland annat 500.000 euro eller knappt 5,3 miljoner kronor.

När EU-domstolen nu beordrar Lettland att återinsätta centralbankschefen är det den första gången domstolen fattar ett sådant beslut. Den lettiska regeringen kan inte överklaga. ECB uppger i en kommentar till Financial Times att Ilmars Remsevics väntas delta i ECB-mötet nästa vecka.

Tisdagens avgörande innebär inte att Ilmars Remsevics frias från anklagelserna om mutbrott utan bara att regeringen inte kan blockera honom från hans post.

Riksåklagaren Eriks Kalnmeiers uppger enligt nyhetsbyrån Bloomberg att Ilmars Remsevics nu kan återvända till sitt arbete men att han inte kommer att ha tillgång till vissa känsliga dokument. Centralbankschefen är heller inte fri att resa hur han vill.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies