ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU backar Frankrike – handelskonflikt med USA rycker allt närmare

EU lovar att stå enad med Frankrike gentemot de höjda tullar som USA hotar landet med. Beskedet innebär att en eskalerande handelskonflikt mellan EU och USA kommer allt närmare.

Tongångarna mellan Frankrike och USA blir allt hårdare. Efter det amerikanska hotet om att höja tullarna på franska lyxvaror meddelar EU-kommissionen att Frankrike kan räkna med stöd från EU.

”Här och i alla andra handelsfrågor agerar och reagerar EU som ett. Vi kommer fortsatt att hålla ihop och vi koordinerar nu våra nästa steg med franska myndigheter”, säger Daniel Rosario, kommissionstalesman i handelsfrågor, på en pressbriefing i Bryssel enligt TT.

Enligt Daniel Rosario anser EU att Världshandelsorganisationen, WTO, är rätt instans för att hantera handelsdispyter, och han säger att EU kommer att ta omedelbar kontakt med USA för att ”lösa det här på ett fredligt sätt inom WTO”.

USA har hotat Frankrike med att införa höjda tullar på en rad franska varor, bland annat kosmetika, handväskor, ostar och vin, till ett värde av motsvarande 23 miljarder kronor. Anledningen ska vara de digitalskatter som Frankrike infört, som USA menar slår mot techjättar som Apple, Facebook och Google.

Men den franska regeringen har gått ut hårt mot förslaget. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire kallade tidigare på tisdagen det amerikanska hotet för ”oacceptabelt”, och landets statssekreterare för ekonomi och finans Agnès Pannier-Runacher gick ut med att Frankrike kommer att vara ”stridslystet” inför eventuella förhandlingar med USA.

Tonläget mellan USA och EU har under hösten varit tufft efter att WTO gett USA rätt att införa tullar mot EU på motsvarande 72 miljarder kronor, årligen, efter att EU gett olagliga subventioner till franska flygplanstillverkaren Airbus. Senaste i går måndag gav WTO USA rätt att fortsätta med tullarna.

EU menar i sin tur att USA gett olagligt stöd till Airbus-konkurrenten Boeing, och nästa år väntas WTO ge EU rätt att införa liknande strafftullar mot USA. I oktober sa dåvarande handelkommissionären Cecilia Malmström att EU har ”inget annat val än att i sinom tid genomföra våra egna tullar i Boeing-fallet”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer