ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Etiopisk haverirapport om Boeing-kraschen uppges vara klar ”inom kort”

En preliminär rapport om flyghaveriet med en Boeing 737 Max 8 från Ethiopian Airlines för två veckor sedan är troligen klar att presenteras under veckan eller nästkommande vecka.

Det framgår av uttalanden från Ethiopian Airlines vd och Etiopiens transportdepartement till Reuters.

"Den kommer mycket, mycket troligt släppas i veckan, men det kan också ske oförutsägbara händelser så jag kan inte säga exakt när", säger Muse Yiheyis, talesperson för transportdepartementet.

Samtidigt förbereder sig flygtillverkaren Boeing inför onsdagens stormöte med över 200 aktörer i den internationella flygbranschen, där bolaget väntas informera om den mjukvara som misstänks ligga bakom kraschen i Etiopien samt en tidigare olycka i Indonesien i oktober 2018.

Den uppgraderade programvaran ska förhindra repetitiva åtgärder i flygmodellens "anti stall"-system, som automatiskt sänker nosen för att återfå lyftkraft, genom att stänga av det om två sensorers mätvärden är motstridiga, enligt Reuters källor. 

Programvarans repetitiva sänkning av nosen kunde inte upphävas av piloter i cockpit. Eftersom 737 Max 8 i övrigt ansågs likna tidigare 737-modeller var utbildningskraven begränsade och alla piloter visste inte ens om mjukvarans existens, än mindre hur den automatiska dykningen kunde avbrytas, enligt New York Times.

Mjukvaran har varit i centrum av den kritik som riktats mot Boeing och den påskyndade utvecklingsprocess som lett fram till lanseringen av 737 Max 8, Boeings konkurrent till Airbus 320 neo, som introducerades ett och ett halvt år innan 737 Max 8.

Den franska konkurrenten aviserade under måndagen att Kina tecknat avtal om 290 plan av A320 neo och 10 A350, en affär värd 30 miljarder euro. Kina var det första land vars myndigheter beslöt att flygstoppa modellen. Flera beställare har samtidigt sagt sig överväga att backa från tidigare Max 8-ordrar. Ethiopian Airlines har dock uppgett sig lita på Boeing och att det finns en framtid för bolagens samarbete, enligt Reuters.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer