ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Estniska FI vill att svenska banker stannar i Baltikum

  • Foto: Marcus Ericsson/TT

Medan Danske Bank tvingades bort från den estniska marknaden, är den svenska konkurrenten Swedbank välkommen att stanna trots liknande anklagelser om penningtvätt. Det rapporterar Bloomberg. 

Swedbank och SEB utgör 66 procent av marknaden i Estland, 57 procent i Litauen och 45 procent i Lettland. Att de svenska storbankerna stannar i regionen är därför av högsta prioritet för estniska myndigheter, trots att nordiska banker på senare tid har anklagats för del i omfattande penningtvätt.

”Om de svenska bankerna nu börjar se sina baltiska verksamheter som risker snarare än tillgångar är det naturligtvis dåligt för Baltikum”, säger Kilvar Kessler, chef för estniska FI, enligt Bloomberg. 

Att få de svenska bankerna att stanna i landet är av ”högsta prioritet”, enligt FI-chefen, som även uppger att tiden när Estland kunde användas som en viadukt för penningtvätt är förbi.

Danske Bank tvingades i februari bort från den baltiska marknaden efter höstens penningtvättskandal, medan Nordea har valt att självmant avveckla sin verksamhet i regionen. Varken Swedbank eller SEB har uttryckt någon avsikt att lämna Baltikum.

I slutet av februari rapporterade SVT:s Uppdrag granskning att misstänkta Swedbank-konton ska ha använts för att slussa 40 miljarder kronor under perioden 2007 till 2015 – transaktioner som uppvisar varningstecken på penningtvätt. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies