ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ericsson redo att ersätta Huawei i öst

Telekomjätten Ericsson ser möjligheter i Polen efter att landet signalerat att kinesiska Huawei kan blockeras. Det uppger Ericssons Polenchef Martin Mellor för nyhetsbyrån Reuters.

Polen är ett av de länder som har planer på att kasta ut kinesiska Huawei från den kommande utbyggnaden av 5G-nät efter USA:s anklagelser om möjliggörande av spionage från den kinesiska staten.

Ett av skälen bakom att så ännu inte har blivit fallet har uppgetts vara bristen på prismässigt jämförbara konkurrenter som kan träda in i Huaweis ställe.

Ericssons utrustning är betydligt dyrare än Huaweis, framhåller industriaktörer och politiker för Reuters.

Ericsson står dock redo att träda in i Huaweis ställe, säger Polenchefen Martin Mellor till Reuters. Han uppger att Ericssons offerter ligger på en konkurrenskraftig nivå.

"Likt alla bolag utvärderar Ericsson alltid vårt kommersiella erbjudande", säger han samtidigt till Reuters.

Att Ericsson och Nokia hittills misslyckats med att göra något större avtryck på marknader som Huawei kastats ut från har lett till att bland annat teknikjätten Samsung investerat kraftigt inom 5G, ett samband bolaget framhöll vid sin bolagsstämma i Seoul på onsdagen.

För att Ericsson ska kunna kliva in brett i just Polen, som är Östeuropas största ekonomi, menar Martin Mellor att landet också behöver uppdatera sitt regelverk för att inte riskera att hamna efter övriga Europa i utrullningen av nästa generations höghastighetstelekomnät.

"Spektrum behöver göras tillgängliga och detta senast 2020, annars kan Polen verkligen hamna efter", säger han.

Landet behöver också lätta på regelverk för utbyggnad av nätverkstorn, uppger Martin Mellor.

"Det kan vara så att det behövs ett tätare nätverk så att gatlyktor, busshållplatser och gatumiljöer faktiskt nås av 5G-näten", säger han till nyhetsbyrån. 

Dessutom behöver landet förtäta sitt energinät för att basstationer ska kunna fungera.

Ännu har Polen inte fattat något officiellt slutgiltigt beslut kring Huaweis vara eller icke vara i telekomnäten.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies