ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Erdogan bekräftar: Bombning av Syrien har inletts

  • En turkisk tank har körts fram till turkisk-syriska gränsen på tisdagen. Foto: Lefteris Pitarakis

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan bekräftar nu att turkiska trupper gått över gränsen in i nordöstra Syrien. Det bekräftar ledaren på Twitter. Liran faller 0,5 procent mot dollarn på beskedet, den lägsta nivån sedan i juni. 

Erdogan kallar operationen för ”Peacespring” och skriver att det är en gemensam räd mot både de kurdiska styrkorna och mot IS/Daesh. Målet, enligt presidenten, är att ”förhindra terrorismkorridoren och skapa fred i området”. 

Turkiets huvudsakliga mål har länge varit att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Erdogan betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

 

 

Kurdiska trupper har i sin tur uppmanats att skydda området från de turkiska styrkorna som enligt Bloomberg innefattar tio tusentals soldater och en omfattande mängd stridsfordon. 

Offensiven äger rum tre dagar efter att USA:s president Donald Trump dragit tillbaka amerikanska trupper från området, ett beslut som väckt kritik även från de egna republikanska leden.

Donald Trump har gett motstridiga besked om vad hans beslut i måndags om att dra tillbaka amerikanska soldater från nordöstra Syrien egentligen innebär. Till en början tolkades tillbakadragandet som att USA lämnade fältet helt fritt för en turkisk invasion. Men efter häftig kritik på hemmaplan har Trump hotat att sänka Turkiets ekonomi om landet går för långt i sin offensiv.

Han har också påstått att tillbakadragandet inte innebär att USA överger de kurdiska styrkor som varit Washingtons viktigaste bricka i striderna mot IS i Syrien. SDF — som offrat tusentals soldater för att krossa terrorrörelsen — har dock beskrivit USA:s beslut som ett hugg i ryggen.

Analytiker har varnat för att IS skulle kunna återta mark i Syrien i det förmodade kaos som skulle uppstå under en turkisk invasion. Men Turkiet framställer nu sin offensiv som en del i att landet tar över befälet i kampen mot terrorrörelsen.

Fahrettin Altun, kommunikationschef vid Turkiets presidentkansli, sa tidigare i veckan till Washington Post att Donald Trump lämnade över ledarskapet ”för kampen mot Islamiska staten” till Turkiet under ett telefonsamtal i söndags. Han uppmanar nu de kurdiska styrkorna att lägga ned sina vapen: ”Eller så lyssnar de till sina befälhavare, som uppmanar dem att strida mot de turkiska styrkorna - i sådana fall har vi inget annat val än att stoppa dem från att störa våra insatser mot IS”.

Turkiets huvudsakliga mål har dock länge varit att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Erdogan betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

Recep Tayyip Erdoğan vill dessutom upprätta en ”säker zon” i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdominerade områdena genom massinflyttning av sunniarabiska syrier.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies