ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EQT planerar för ny rekordfond – på 155 miljarder

  • EQT:s vd Christian Sinding. Foto: @JOEY ABRAIT, Joey Abrait

Riskkapitalbolaget EQT planerar för en ny rekordfond. På tisdagskvällen meddelade EQT att målet är att resa 14,75 miljarder euro, motsvarande 155 miljarder kronor, till bolagets nionde equity-fond, EQT IX.

”Det finns en absolut övertygelse inom EQT om att målet på 14,75 miljarder euro nås. EQT för fortlöpande diskussioner med investerare”, säger en källa.

Senast riskkapitalbolaget EQT stängde en equity-fond, EQT VIII, var i februari 2018 och till den fonden reste EQT 10,75 miljarder euro. Det var fyra miljarder mer än storleken på EQT VII. 

När EQT VIII stängdes sa EQT:s partner Per Franzén till Di att ”Nu spelar vi i Champions League. Men vi ska vinna Champions League”.

Lyckas EQT stänga EQT IX på 14,75 miljarder, eller 155 miljarder kronor, är det en ny historisk milstolpe för riskkapitalbolaget där familjen Wallenbergs maktbolag Investor är största ägare.

Normalt tar det 6-24 månader att resa en fond från att riskkapitalbolag fastställer målet för storleken på fonden. Det gick dock betydligt snabbare för EQT att resa EQT VIII samt riskkapitalbolagets fjärde infrastrukturfond. Båda dessa fonder stängdes efter cirka sex månader vilket kan betecknas som rekordsnabbt.

”EQT för fortlöpande diskussioner med investerare och skulle inte gå ut med detta pressmeddelande om det inte fanns en stor övertygelse för att det går att resa 14,75 miljarder euro”, säger en källa till Di.

Lyckas EQT resa 14,75 miljarder euro till EQT IX har det en signifikant betydelse för EQT:s intäkter och därmed även för EQT:s aktie. Enligt Di:s uppskattning ligger förvaltningsavgiften för EQT:s Equity-fonder på runt 1,4 procent. Det betyder att den årliga förvaltningsintäkten, brutto, uppgår till cirka 200 miljoner euro eller drygt 2 miljarder kronor om EQT reser 14,75 miljarder euro till EQT IX.

”Det stora intresset för EQT:s equity-fonder beror på att det låga ränteläget leder till en efterfrågan på den avkastning EQT:s fonder kan generera”, säger en källa. 

EQT IX ska inrikta sig på investeringar i samma sektorer som de tidigare equity-fonderna. De tre huvudsektorerna är hälsovård, service och TMT (telekom och media). Dessutom kan EQT:s equity-fonder investera selektivt i industriell teknologi och konsumentprodukter.

Orsaken till pressmeddelandet på tisdagskvällen om målet för storleken på EQT IX är att börsens MAR-regler kräver det, eftersom riskkapitalbolaget i dag tog ett internt beslut om den nya fondens storlek. Innan EQT AB börsnoterades informerade aldrig riskkapitalbolaget offentligt om att det var inne i en process för att resa kapital till en ny fond. Innan börsnoteringen informerade EQT om nya fonder först när kapitalanskaffningen var klar och fonden stängd, och orsaken till det var främst amerikanska marknadsföringsregler.

”EQT lyder fortfarande under strikta globala marknadsföringsregler och av det skälet kan vi inte kommentera kapitalanskaffningen ytterligare”, säger bolagets kommunikationschef Nina Nornholm. 

Hon uppger att fondens slutliga storlek beror på resultatet av kapitalanskaffningen och kan i slutändan bli högre eller lägre än målet. Investeringsstrategin och de kommersiella villkoren för EQT IX väntas väsentligen vara i linje med den föregående fonden EQT VIII, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Hur stort intresset ser ut för den nionde fonden kan bolaget i dagsläget inte kommentera.

För att säkerställa kontinuitet mellan två fondgenerationer följer EQT:s kapitalanskaffning vanligtvis en cykel där efterföljande fonder i allmänhet ska kunna börja göra investeringar när den föregående fonden närmar sig vara fullt investerad, vilket innebär att investeringsperioden för den föregående fonden typiskt sett slutar när cirka 80 till 90 procent av fondens totala kapital är investerat, skriver bolaget vidare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer