ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Eon lovar höjd utdelning i väntan på fusion med konkurrent

Den tyska energikoncernen Eon utlovade en ytterligare utdelningshöjning för 2019 i väntan på den komplexa fusionen med konkurrerande RWE, som väntas bli starten på en omstöpning av den tyska energimarknaden.

Eon räknar med att höja utdelningen från 0:43 euro per aktie 2018 till 0:46 euro. Det innebär att bolaget höjt tre år i rad efter att 2016 ha kapat utdelningen med 58 procent mot bakgrund av kraftigt sänkta priser på gas, ett tilltagande skuldberg och en spretig och ineffektiv produktportfölj.

Sedan dess har Eon förnyat sig och genom fusionen med RWE, där bolagen genomför en mängd tillgångsöverföringar, är det uttalade syftet att ompositionera och uppnå synergier. 

Efter affären, värd 43 miljarder euro, kommer Eon att ägna sig åt reglerade energinät och elhandel medan RWE ska bli Europas ledande energiproducent med ägarskap över de förnybara verksamhetsgrenarna av Eon och Innogy.

Innogy är ett dotterbolag till RWE, bestående av bolagets tidigare verksamhet inom förnybart, nätverk och energihandel, som bröts ut i ett eget bolag 2016. 

Bolaget kommer nu att brytas upp och nätverks- och handelsverksamheterna tillfaller Eon, medan det förnybara blir kvar i bolaget under RWE:s ägarskap, tillsammans med Eons förnybara verksamhet.

Bolagen räknar med att affären, som för närvarande är under lupp hos EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager, är i hamn under andra halvan av året. 

För 2018 rapporterade Eon en 3 procentig minskning av det justerade rörelseresultatet (ebit), från 3,07 miljarder euro 2017 till 2,99 miljarder. Försäljningen var 20 procent lägre och kom in på 30,3 miljarder euro, något som hänvisas till förändrade revisionsmetoder och försäljning av omsättningsgenererande tillgångar. Rörelsevinsten slutade 5 procent lägre, 16,6 miljarder euro.

För 2019 förväntar sig Eon ett justerat rörelseresultat i intervallet 2,9-3,1 miljarder euro och en justerad rörelsevinst kring 1,4-1,6 miljarder euro.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer