ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Enkät: Lägre tro på räntehöjning bland marknadsaktörer

SEB:s enkät bland de stora aktörerna på den svenska räntemarknaden visar att nära 30 procent av dem tror att nästa ränteändring från Riksbanken blir en sänkning.

Det skriver SEB:s räntestrateg Jussi Hiljanen i bankens morgonbrev.

SEB-enkäten visar också att omkring hälften av aktörerna tror att Riksbanken kommer att lämna räntebanan oförändrad i den penningpolitiska rapporten på onsdag, vilket skulle innebära att den indikerar en nära 70-procentig sannolikhet för att räntan höjts med 25 punkter vid årsskiftet.

Jussi Hiljanen noterar att en oförändrad räntebana skulle vara en hökaktig signal, och marknadsaktörerna tror i genomsnitt att det skulle pressa ned EUR/SEK-kursen med 9 öre samtidigt som den tvååriga obligationsräntan skulle stiga 4 punkter.

Bland de räntemarknadsaktörer som fortsatt tror att nästa ränteändring från Riksbanken blir en höjning är de nu endast 31 procent som tror att den kommer före årsskiftet, ner från 78 procent i motsvarande enkät i april. 69 procent av dem tror att nästa räntehöjning dröjer till åtminstone juli 2020 

Jussi Hiljanen konstaterar också att enkäten också visar att investerarna nu, för första gången sedan 2016, är positionerade för lägre räntor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies