ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Enig analytikerkår spår höjd norsk styrränta i mars

En helt enig analytikerkår räknar med att Norges Bank höjer styrräntan med 25 punkter till 1,00 procent den 21 mars, vilket också skulle vara i linje med bankens signalering. 

Det skriver TDN Direkt, som har sammanställt prognoser från nio ekonomer inför räntebeskedet.

De flesta tror också att Norges Bank sedan höjer en gång till, i september i år. 

Styrräntan justerades senast den 20 september 2018, då den höjdes med 25 punkter, till 0,75 procent. 

Beskedet från Norges Bank har varit att styrräntan troligen kommer att höjas i mars, senast upprepat i januari.

De flesta ekonomer pekar på en svag krona, högt oljepris och hög inflation som faktorer som talar för fortsatt normalisering av räntan, medan lägre tillväxt i utlandet och politiska riskfaktorer pekar i andra riktningen. 

Erica Blomgren på SEB tror att räntebanan kan justeras ned i långa änden av kurvan, men vara oförändrad på kort sikt.

"Fed och ECB har pausat sina normaliseringsplaner och de långa räntorna har fallit sedan december, vilket normalt borde vara en situation där Norges Bank är mer försiktiga med räntebanan", säger hon.

Å andra sidan är norsk ekonomi robust, så om utsikterna för global ekonomi dominerar längre fram så dominerar de inhemska faktorerna på kort sikt. 

Harald Magnus Andreassen på Sparebank 1 Markets noterar att aktiemarknaderna och kreditspreadarna förbättrats sedan december och tycker att de makroekonomiska faktorerna sammantaget talar för en högre räntebana. Svagare global tillväxt motverkas mer än väl av stark ekonomi i Norge och till det ska läggas en svagare krona och högre oljepris än vad Norges Bank antagit.

Norges Bank får därför vara kreativ för att inte dra upp räntebanan. 

"Hade jag varit Norges Bank skulle jag argumenterat för att lyfta räntebanan något, så det kommer in en sannolikhet för en tredje höjning i december. Det skulle i sig kunna ha en effekt på bostadsmarknaden och skuldsättningen", säger han.

Flera bedömare noterar också att den norska kronan varit svagare än vad centralbanken antagit, vilket i sig talar för högre inflation, och därmed högre ränta. 

Norges Bank meddelar räntebesked och publicerar penningpolitisk rapport klockan 10.00 torsdagen den 21 mars.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies