ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Elon Musks privata skuldberg kan trigga kursfall i Tesla

  • Elon Musk. Foto: John Raoux

Teslas vd och grundare Elon Musk är personligen skuldsatt med 507,5 miljoner dollar, skulder han dragit på sig till de investmentbanker som bistått vid bolagets anskaffningsrundor där han själv bidragit med stora investeringar med tidigare aktieinnehav som säkerhet.

Det framgår av en djupare granskning av den anmälan som lämnades in till amerikanska finansinspektionen SEC på torsdagen.

Grundarens innehav i Tesla är stort, 20 procent av det totala bolaget. Men om Teslas aktie skulle falla och bankerna kräver tvångsinlösen av skulderna så skulle detta troligt medföra ytterligare kurspress, skriver Tesla i prospektet.

"Bankinstitutioner har erbjudit krediter åt Elon Musk /…/ med säkerhet bestående av Tesla-aktier ur hans innehav", konstaterar elbilstillverkaren. 

Om aktiekursen skulle sjunka väsentligt skulle således säkerheten för krediten också minska. Bankerna skulle då kunna begära tvångsinlösen och försäljning av aktieinnehav.

"Det skulle troligt förorsaka ytterligare kursfall", skriver Tesla i prospektet.

Elon Musks skulder består av 213 miljoner dollar till Goldman Sachs, 209 miljoner dollar till Morgan Stanley och 85,5 miljoner dollar till Bank of America. Hans andelar i Tesla är för närvarande värda kring 8 miljarder dollar och han avser köpa för ytterligare omkring 10 miljoner dollar i det erbjudande som torsdagens prospekt avser.

Tesla siktar på att ta in upp till 2,3 miljarder dollar i den på torsdagen aviserade anskaffningsrundan via aktier och konvertibla obligationslån. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer