ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Elon Musk: Tesla kan slå rekord ”på alla nivåer”

  • Foto: Jae C. Hong

Till skillnad från vad många belackare säger finns det inga problem med efterfrågan för Teslas Model 3, men det är svårt att vara lönsam när bolaget växer så pass kraftigt som varit fallet de senaste åren. Det var vd Elon Musks budskap på nattens bolagsstämma för den amerikanska elbilstillverkaren.

Teslas färgstarke och frispråkige vd och grundare gick ännu en match mot investerare när han framträdde vid nattens bolagsstämma i Silicon Valley.

"Vi har byggt lika många bilar under det senaste året som under hela vår tidigare historia. Det är svårt att vara lönsam med en så kraftig tillväxt", sade Elon Musk från scenen.

Pressen har varit tuff de senaste månaderna, efter att bolaget tvingats fylla på med kapital och börsvärdet rasat med över 30 procent under året. Sju procent av de anställda sades upp i januari och det har ryktats om ytterligare besparingsåtgärder. Hur väl efterfrågan möter den växande produktionskapaciteten är den främsta farhågan bland investerare och analytiker, men Elon Musk sade sig inte vara orolig.

"Låt mig vara tydlig: Det finns inga problem med efterfrågan. Försäljningen överträffar produktionen, och produktionen har gått rätt bra", förklarade han och tillade att Tesla trots detta bör vara kassaflödespositivt.

Den underliggande verksamheten är stark, fortsatte Elon Musk.

"Vi har en hyfsad chans att slå rekord på alla nivåer i kvartalet."

Tesla ligger rätt i tiden inför kommande energiomställning och att köpa en icke-självkörande bensindriven bil är vansinnigt; "som att åka häst och vagn eller använda en flip-telefon", raljerade vd:n vidare. Land efter land kommer fasa ut förbränningsmotorerna, hävdade han. Smartare är att köpa Tesla, som han menar kommer vara i det närmaste ständigt modern, där bara själva datorn kommer behöva bytas ut i takt med att självkörandehårdvaran blir mer avancerad.

Andra saker som utlovades inkluderade färdsträckor på upp till 400 miles (640 kilometer) på en laddning, en amfibiebil och en snar lansering av en pick up.

Gällande pågående bataljer med amerikanska finansinspektionen SEC, som under året tagit vd:n till rätten och tagit ordförandeklubban ur hans hand, valde Elon Musk att inte kommentera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer