ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Electrolux får böta nästan 500 miljoner för konkurrensbrott

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Electrolux får böta omkring 500 miljoner kronor för konkurrensbrott i Frankrike. Det är mindre än vad bolaget avsatt och ger därför en positiv effekt på resultatet i det fjärde kvartalet.

Böterna kommer efter att Electrolux och fem andra vitvarubolag samarbetat kring priser på frysar och diskmaskiner. Bolagen ska ha hållit hemliga möten med varandra under åren 2006-2009, rapporterar Bloomberg News.

Högst böter får Whirlpool med 56 miljoner euro, drygt 570 miljoner kronor följt av Electrolux som får böta 48 miljoner euro, motsvarande 490 miljoner.

I ett separat pressmeddelande från Electrolux uppger bolaget att bötesbeloppet är lägre än den avsättning på 564 miljoner kronor som bolaget tog i engångspost i det andra kvartalet. Skillnaden mellan det faktiska bötesbeloppet och avsättningen kommer att ge en positiv effekt på resultatet för det fjärde kvartalet.

Som tidigare meddelats av Electrolux så genomför den franska konkurrensmyndigheten ytterligare en utredning som berör bolaget. Electrolux har ännu inte informerats om några slutsatser gällande den utredningen.

De andra bötfällda bolagen är BSH, Candy Hoover, Eberhardt Frères samt Indesit, som ägs av Whirlpool. Inget av bolagen bestred den franska konkurrensmyndighetens utredning.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies