ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Elbilar mot strömmen på fallande bilmarknad

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Registreringen av nya personbilar minskade med 15 procent i februari jämfört med samma månad i fjol. Laddbara bilar fortsätter dock att gå mot strömmen och antalet registreringar steg med 52 procent under månaden. Det framgår av statistik från Bil Sweden. 

Totalt registrerades 23.146 nya personbilar under februari vilket kan jämföras med 27.211 bilar under samma månad i fjol. 

”Det var väntat med en minskning även i februari. En viss konjunkturavmattning samt kvardröjande effekter av den nya testmetoden WLTP, som medfört förlängda leveranstider, har påverkat marknaden negativt”, säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden, i ett pressmeddelande. 

Elbilar fortsätter dock att flytta fram positionerna och nyregistreringen av laddbara bilar, det vill säga rena elbilar och laddhybrider, steg med 52 procent jämfört med samma månad 2018. 

”Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var tolv procent i februari i år jämfört med 6,7 procent i februari förra året. Var tredje laddbar bil i februari var en ren elbil, jämfört med knappt var femte i februari förra året. Vår prognos för andelen laddbara bilar för hela innevarande år är 13 procent”, säger Jessica Alenius. 

Bil Sweden höjer även sin prognos över antalet under åren 2020 och 2021 med omkring 10.000 bilar per år. 

”Andelen laddbara bilar av nybilsregistreringana väntas enligt den nya prognosen uppgå till 24 procent under 2020 och 30 procent under 2021, jämfört med 19 respektive 25 procent enligt den tidigare prognosen”, säger Jessica Alenius. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies