ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Elektrisk stämning i bilhallarna

  • Foto: Johan Nilsson/TT

Laddbara bilar, det vill säga el- och laddhybrider, fortsätter att växa så det knakar i Sverige. Under juni ökade antalet nyregistreringar med 60 procent jämfört med samma månad i fjol. Det framgår av statistik från branschorganisationen Bil Sweden. 

Totalt minskade nyregistreringen av personbilar med 52 procent i juni jämfört med samma månad 2018 till totalt 31.830 bilar. 

”Minskningen förklaras av att det var rekordhöga registreringar i juni ifjol inför införandet av det nya fordonsskattesystemet Bonus-malus. Många passade då på att köpa och registrera så kallade Malusbilar innan 1 juli för att undvika den kraftiga höjning av fordonsskatten, som Bonus-malussystemet innebär”, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, i ett pressmeddelande. 

Mot strömmen går laddbara bilar som ökade med 60 procent under juni och nu står för 9,9 procent av de totala nybilsregistreringarna. I juni 2018 låg samma siffra på 3 procent. 

”Uppgången har varit särskilt stor för rena elbilar som ökat med 275 procent hittills i år. Vår prognos, för året, på en andel laddbara bilar på 13 procent ligger kvar”, säger Mattias Bergman. 

Under den första halvan av 2019 uppgick antalet nyregistrerade personbilar till totalt 167.882 stycken vilket kan jämföras med 225.543 under samma period i fjol. Bil Sweden håller dock fast vid sin prognos på 335.000 nyregistreringar under 2019. 

”Tuffa jämförelsetal mot förra året har medfört minussiffror. Under det andra halvåret i år kan vi dock räkna med plussiffror, eftersom andra halvåret ifjol var svagt beroende på dels Bonus-maluseffekten, dels förlängda leveranstider för personbilar, som en följd av den nya testmetoden WLTP”, säger Mattias Bergman. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies