ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ekonomer spår att Kinas tillväxt bromsar till lägsta takten på 29 år

  • Foto: Ng Han Guan

Den kinesiska ekonomin väntas växa 6,3 procent i år enligt en analytikersammanställning från nyhetsbyrån Reuters. Det skulle motsvara den lägsta tillväxttakten på närmare tre decennier.

Totalt har 85 ekonomer deltagit i undersökningen. Medianprognosen motsvarar en inbromsning med 0,3 procentenheter från de 6,6 procent som Kinas ekonomi väntas ha vuxit med förra året. Även det var en inbromsning från tillväxten på 6,9 procent för 2017.

Medianprognosen är dock oförändrad jämfört med samma mätning i oktober enligt Reuters. Det är trots att orostecknen kring den kinesiska ekonomin hopats kring årsskiftet och regimen signalerat fler stimulansåtgärder. För fjolårets sista kvartal väntas tillväxten landa på 6,4 procent, ned från 6,8 procent i det första kvartalet.

Under onsdagen pumpade den kinesiska centralbanken in motsvarande 83 miljarder dollar i det kinesiska banksystemet, den största injektionen som någonsin registrerats under en dag enligt tv-kanalen CNBC:s beräkningar. I ett pressmeddelande uppger centralbanken att likviditeten minskat snabbt då landet befinner sig mitt i skattesäsongen.

Det förbättrade tonläget i handelsrelationen mellan Kina och USA har minskat oron något men analytiker på bland annat Capital Economics varnar för att Kina framför allt behöver stödja den inhemska efterfrågan som vikt nedåt.

Reuters har sedan tidigare rapporterat att Kina överväger att skriva ned tillväxtmålet från fjolårets 6,5 procent till 6-6,5 procent för 2019. 

Analytiker räknar med att centralbanken sänker reservkraven för bankerna ytterligare en gång efter fem sänkningar det senaste året samt att regeringen rullar ut skattesänkningar för att stödja de kinesiska konsumenterna. Styrräntan väntas dock bli oförändras på 4,35 procent hela året.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer