ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Efter Trump-bråket – ambassadören avgår

  • Foto: Victor J. Blue/Bloomberg
  • Foto: Alex Brandon
  • Foto: Evan Vucci

Storbritanniens ambassadör i USA, Kim Darroch, avgår. Beskedet kommer efter kritik från USA:s president Donald Trump sedan läckta dokument visat att ambassadören bland annat kallat honom inkompetent.

Uppgifterna om Kim Darrochs kommenterar kring Donald Trump publicerades i helgen. Enligt läckta dokument ska ambassadören bland annat ha beskrivit den amerikanske presidenten som inkompetent, olämplig och osäker.

Föga förvånande lade Donald Trump inte band på sin ilska utan tog som många gånger tidigare till Twitter för att kritisera den brittiske ambassadören och kallade bland annat denne ”mycket dum”. Han meddelade också att han inte längre kommer att ta emot möten med Kim Darroch.

Det diplomatiska bråket är extra känsligt då det landat rakt i den pågående kampanjen att ta över som Tory-ledare – och därmed premiärminister – efter Theresa May. Utrikesministern Jeremy Hunt, en av de två återstående kandidaterna, kritiserade själv Donald Trump som ”respektlös” för sina kommentarer om ambassadören.

Det beskedet upprepades i tisdagens tv-sända debatt mellan Jeremy Hunt och hans rival Boris Johnson. Boris Johnson vägrade dock att uppge huruvida han skulle behålla Kim Darroch om han väljs till premiärminister. Både Daily Mail och Sky News rapporterar att källor nära ambassadören uppger att han fattade beslutet att avgå efter efter debatten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer