ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Efter ”miserabelt” 2019: Nu väntas flygbranschen lyfta

  • Foto: Johan Nilsson/TT

Branschorganisationen Iata ser en ljusnande horisont efter ett dystert 2019. Stödjande centralbanker och finanspolitik är två anledningar till vändningen enligt branschens rapport.

Den globala flygbranschens nettovinst väntas landa på 29,3 miljarder dollar 2020, vilket är ett rejält uppsving från 2019 års vinst som väntas sluta på 25,9 miljarder dollar.  Det är en nedgradering från en tidigare helårsprognos för 2019 där siffran uppskattades till 28 miljarder dollar. 

Flygfrakten föll med 5 procent, vilket är det sämsta resultatet sedan finanskrisen 2008-2009.

”Frakt är en ledande indikator för hur industrin mår, och 2019 var ett rätt miserabelt år”, sa Iatas chefsekonom Brian Pearce under organisationens presentation i Genève i går.

Men nu stundar ljusare tider med en högre global BNP-tillväxt för 2020. Iata spår att en ökning i den ekonomiska tillväxten och stabila bränslepriser kommer hålla den reguljära passagerartrafiken nära nuvarande nivå på 4,1 procent, medan frakten väntas öka med 2 procent 2020 jämfört med nedgången på 3,3 procent 2019. Emerging markets kommer står för den största delen av tillväxten, med Kina i topp. 

Men, understryker Iata, allt bygger på att ett handelsavtal kommer på plats innan det amerikanska presidentvalet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer