ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Efter kursraset: Medivir behövde mer erfaren vd enligt ordförande

Uli Hacksell ska inte ses som en tillfällig vd, utan är just vad Medivir behöver nu.

Det säger Medivirs styrelseordförande Anna Malm Bernsten i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt om måndagens vd-byte, där Christine Lind ersatts med Hacksell – ett beslut som fått kursen att rasa.

"Det fanns inga meningsskiljaktigheter med Christine Lind, vi såg att vi behövde en vd med mer erfarenhet nu när vi behöver fokusera på de kliniska projekten", säger Anna Malm Bernsten. 

Någon rekryteringsprocess för en ny vd har inte inletts i bolaget och tanken är att Christine Lind ska kvarstå som en resurs under de kommande sex månaderna. 

"Jag ser framför mig att hon under den perioden kommer att vara starkt bidragande till att föra bolaget framåt även under den perioden", säger Anna Malm Bernsten och fortsätter. 

"När vi väl satt den struktur och de prioriteringar som ska göras kommer vi bättre kunna bedöma hur vi ska inleda en process för en ny vd."

Bakgrunden till vd-bytet uppges vara behov av en person med större erfarenhet av projekt i klinisk fas. 

"Vi ser att det finns flera pärlor i portföljen som vi nu ska lägga mer fokus på. Nyligen gick vår läkemedelskandidat MIV-818 mot levercancer in i klinisk fas och vi fick positiva data på vår studie med birinapant i kombination med Keytruda vilket förändrar hur vi ska fokusera inom bolaget framöver", säger Anna Malm Bernsten.  

Tanken är att Medivir nu ska flytta över tyngdpunkten mot projekten i klinisk fas och lägga mer fokus på det som väntas ge störst aktieägarvärde. 

"För att klara det behövde bolaget någon som gjort detta förut. Därför valdes Uli Hacksell från styrelsen som ny vd för bolaget", säger Anna Malm Bernsten.  

Uli Hacksell har tidigare varit med i bioteknikbolag som stått inför förändringar likt den Medivir nu står inför, bland annat som vd för det amerikanska bioteknikbolaget Acadia Pharmaceuticals från start upp till ett publikt börsbolag som nu är värderat till över 20 miljarder kronor. 

"Vi kommer att optimera våra kostnader och den prekliniska portföljen kommer att ses över, vilket är ett av de uppdrag som vi har gett Uli Hacksell att ta hand om", säger Anna Malm Bernsten. 

Bolaget säger sig inte ha något behov av ytterligare kapital. Kassan väntas räcka i minst tolv månader men Anna Malm Bernsten uppger att med nytt fokus kommer resurser att styras om till den kliniska portföljen.

Dessutom har bolaget goda möjligheter att utlicensiera MIV-711, bolagets artrosprojekt, som visat positiva resultat med sjukdomsmodifierande egenskaper, vilket väntas öka värdet på projektet. 

"Vi för pågående diskussioner med flera tilltänkta partners till artrosprojektet", säger Anna Malm Bernsten.

Mediviraktien var med cirka en timmes måndagshandel kvar ned 15 procent efter det under morgonen aviserade vd-bytet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies