ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Kinneviks fiasko

Efter kursraset: Kinnevik vänder – drar tillbaka miljardförsäljning

Investmentbolaget Kinnevik drar tillbaka sitt publika erbjudande av 11 miljoner aktier i mobiloperatören Millicom på grund av rådande marknadsförhållanden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Kinnevik meddelade i början av juni att bolaget skulle sälja av 11 miljoner av sitt totala innehav om 38 miljoner aktier i Millicom genom ett publikt erbjudande. Resterande innehav i telekombolaget skulle delas ut till Kinneviks aktieägare, om försäljningen blev framgångsrik..

Vd Georgi Ganev beskrev det som ”en monumental dag för Kinnevik”. Marknaden valde däremot att sänka aktien med nära 9 procent under handelsdagen, sedan beskedet är aktien ned nära 11 procent.

Och nu har alltså investmentjätten ändrat sig.

”Kinnevik anser dock att nuvarande marknadsförhållanden medför att en transaktion i två steg inte kan genomföras på villkor som Kinnevik finner tillräckligt attraktiva för dess aktieägare”, skriver Kinnevik i pressmeddelandet.

I samband med beskedet att Kinnevik ville sälja aktier i Millicom flaggade bolaget även för lägre utdelningar de närmsta åren eftersom man skulle vikta portföljen mot tillväxtbolag. Det beskedet dras nu tillbaka eftersom försäljningen inte blir av.

Men Kinnevik verkar inte helt ha gett upp hoppet. 

”Kinnevik är fortsatt fast övertygad att stärka sin finansiella ställning och att utveckla portföljen mot en högre andel tillväxtfokuserade bolag, inkluderat genom att maximera avkastningen från en så framgångsrik och mångårig investering som Millicom”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Di:s analytiker Ulf Petersson skrev efter beskedet och raset i Millicom att det kunde innebära ”att gamla budintressenter på nytt kan komma i dagen när det dessutom står klart att Kinnevik inte längre avser att äga Millicom”.

Kinnevik äger drygt 37,8 miljoner aktier i Millicom, motsvarande lite mer än 37,2 procent av bolaget. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies