1515
Annons

Efter halveringen – ståljätten slopar utdelningen helt

Foto:Anders Wiklund/TT

I spåren av coronavirusets framfart slopas de svenska börsbolagens utdelningar på löpande band. Senast i raden är ståljätten SSAB vars styrelse nu helt drar tillbaka förslaget om utdelning.

EU: Esma varnar för risker vid ökad kryptoanvändning

Foto:SORAPOP UDOMSRI

Växande kryptoinnehav hos investerare innebär att framtida krascher på kryptomarknaden kan påverka de konventionella finansmarknaderna. Det finns även risker för konsumentbedrägerier och operationella misstag.

Det skriver Esma (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten) i en analys på tisdagen. De ska få nya övervakande uppgifter i och med att den nya EU-regleringen (MiCA) om kryptotillgångar börjar gälla 2024. 

”På grund av deras volatila tillväxtcykler, och så länge som relevanta regelramverk inte går att tillämpa, så medför kryptotillgångarna många risker som i framtiden kan bli relevanta för den finansiella stabiliteten”, skriver de.

De konstaterar att det finns många transmissionskanaler mellan kryptomarknaden och det traditionella finansiella systemet, även om storleken på dessa förblir begränsade än så länge. 

I april hade endast 90 investeringsfonder direkta kryptoexponeringar, men detta skulle kunna ändras snabbt. Ett exempel är att Tesla sade sig acceptera bitcoin som betalning, vilket fick stort genomslag i priserna även om det drogs tillbaka. 

Om en större detaljhandlare skulle acceptera betalningar i krypto eller ett ledande teknikbolag skapa ett kryptobaserat system för betalningar mellan person så skulle konsumenternas exponering kunna öka snabbt, och länken stärkas mellan krypto om finansiell stabilitet. 

Esma varnar även för prismanipulation, hackningsförsök och begränsningar i nätverken. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera